1249 bekeken

‘Uitbreiden zou voor ons het domste zijn’

"Zo hoort het: minder kilo’s en een betere prijs”, analyseert Marcel Verkerk in Ter Aar. “Ik zie dat bij onszelf ook, dit jaar plukken we simpelweg minder tonnen per hectare… gelukkig."

Zo wordt spruiten telen weer echt leuk. We zouden nog met elkaar moeten afspreken dat àlle spruitentelers volgend jaar 10 procent minder uitplanten! De praktijk zal wel anders zijn, maar een uitbreiding van het areaal zou wel het domste zijn wat we onszelf als sector kunnen aandoen.”

Vlot plukken
Verkerk plukte vorige week in het ras Dimitri, na Abacus, Crispus en Divino. “Eind augustus zijn we gestart en we gaan door tot half december. We zitten nu op de helft en we zijn goed bij. Het plukken gaat vlot, alleen in Abacus hadden de planten op een perceel een krom pootje. Toen we dat veld aan het schoffelen waren, stond er pittig veel wind, dat is gunstig voor het uitstalleven en dus voor de consument. De kwaliteit is gewoon goed, je plukt jeugdige spruiten, al moet ik zeggen dat we een middel als Nomolt wel missen. Je vindt koolvliegspruiten, maar dat zijn ook de enige spruiten die je weg hoeft te gooien.”

Na Dimitri, het laatste ras dat is getopt, volgen de rassen Octia, Sofia, Kobus en dan Profitus. “In die volgorde. Ik dacht aanvankelijk dat Kobus het laatste zou zijn, maar de spruitzetting van Profitus verloopt wat traag. Het is het hele najaar al koel, ik denk dat het daardoor komt. Vorig jaar in oktober is er nog een weekend geweest dat de mensen nog naar het strand konden, nu hebben we de eerste nachtvorst al gehad.”

Weinig ziektedruk
De slakkendruk is opvallend laag, constateert Verkerk. “We hebben vroeg veel gestrooid, ik denk dat zich dat heeft uitbetaald. Het zelfde geldt voor de schimmelbestrijding: de druk is laag, na een tijdige aanvang van de eerste bestrijdingen. Bovendien hebben we tegenwoordig goede middelen.” Wel maakt hij een kanttekening bij Movento. Dit insecticide kreeg in de jaren voor toelating min of meer het stempel opgeplakt als dé oplossing voor bladluis en wittevlieg. “Het middel doet wat het moet doen, maar je mag het maar twee keer inzetten. Dat maakt het lastig. Bij ons in de regio valt het mee met de druk van bladluizen, maar zit je in een gevoelig gebied, dan is alleen Movento niet genoeg. Er zou nog een middel bij moeten komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.