'Tijdens actieweek stijgt vraag enorm'

“In augustus hadden we veel courgettes, maar beurden we weinig geld”, blikt Peter Janssen in Hunsel terug op de laatste twee maanden van zijn courgetteteelt.

In september werd de hoeveelheid minder en trokken de prijzen wat aan, maar al en met al was 2012 voor Janssen financieel gezien geen geweldig courgettejaar. Eind september trok hij er dan ook de stekker uit. “Dat is tien dagen eerder dan we gewend zijn. Maar door enkele koude nachten in september holde het gewas achteruit. Dan kun je in oktober nog wel om de twee dagen blijven oogsten, maar door de koude en de regen oogst je dan vooral klasse II. Dat kost meer dan het oplevert.” Over het hele seizoen bekeken stelt Janssen vast dat er Europees gezien een overaanbod aan courgette is geweest.

Desondanks is hij teelttechnisch wel te spreken over 2012. “De voorjaarsteelt verliep wat moeizaam, maar de zomer- en herfstteelt zijn qua productie goed verlopen. In de herfstteelt zijn we op dertien à veertien vruchten per plant uitgekomen. Die teelt is ook behandeld met Flint tegen vruchtvuur en meeldauw en met Microtop en bitterzout. Daarnaast zijn de reguliere bemestingen uitgevoerd.”

Voor het tweede jaar levert Janssen aan de regionale supermarktketen Jan Linders. “Die proberen zich te profileren met producten van regionale telers. Dat doen ze goed en ik vind ook dat de groenten er bij Jan Linders over het algemeen goed bijliggen.” De afzet gaat op basis van wekelijkse prijsafspraken. “Tijdens een actieweek kun je echt merken dat de vraag enorm stijgt.”

Janssen is dit jaar voor het eerst gestart met de teelt van bloemkool in het najaar. “Dat is als aanvulling op ons courgetteseizoen. We oogsten in oktober en november. Het is een totaal nieuwe wereld en er zijn zoveel rassen… Maar daar zullen we op onze grond zelf de ervaringen mee moeten opdoen. Er staan er nu een stuk of zeven.” Rond 12 oktober werd de eerste oogst verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.