'Meer wortels dan ik kon gebruiken'

"Ik zit nog niet in de nieuwe wortels", geeft Egbert Selles uit IJsselmuiden aan. Het is woensdag 10 oktober, midden in week 41. "We zetten nog een week Vintor op en vanaf de tweede helft van volgende week de eerste nieuwe wortels uit Flevoland. Dat wordt het ras Jocker, die zijn vorige week gerooid, gevolgd door twee weken koeling. Zoals die wortels er uitzien: formidabel! De rooiomstandigheden waren ideaal, en dat gold ook voor de groeiomstandigheden. Het heeft ruim 200.000 opzetbare wortels per hectare opgeleverd (> 3,25 centimeter)."

Het opzetten gaat rechtstreeks in de trekbak. “Ik heb verenkelingsrekken liggen, misschien doe ik er een trekcel mee. Ik heb anderhalf jaar lang steeds drie cellen traditioneel opgezet, plus één cel met rekken. Een paar maanden geleden ben ik met die rekken gestopt, ze brengen niet het resultaat dat ik verwacht: niet in de productie en niet in arbeidsbesparing."

"We trekken nu al een aantal weken in onze trekcellen. We zijn een paar kleine verbeterpunten tegengekomen, verder gaat het prima. Mogelijk levert verenkelen in deze cellen wel meer voordeel op. In de oude cellen moest hard geblazen worden om temperatuurverschillen in de ruimte tegen te gaan. Mogelijk dat het daardoor makkelijk te koud werd tussen die verenkelde wortels. Nu  is lang zo’n hoge luchtsnelheid niet meer meer nodig. De huidige trek met Vintor gaat in ieder zeer  voorspoedig."

Het verwarmingssysteem voor het proceswater en de trekruimten is gekoppeld aan de condensor van het koelsysteem voor de bewaarcellen. Door deze warmteterugwinning moet het mogelijk zijn jaarrond te trekken zonder dat hiervoor extra gas nodig is.

Van een tekort aan Vintor is geen sprake. "In het geheel niet. Ik had meer wortels dan ik kon gebruiken, ik heb er ook nog verkocht."

Over de prijsvorming voor zijn lof is hij wat minder te spreken. "We zitten nu in de richting van een euro per kilo, maar augustus en september waren gewoonweg teleurstellend met 60 -70 cent per kilo. Juist in die maanden zou dat meer moeten zijn."

Na het ras Jocker –na vier weken-  volgen de rassen Atlas, Topscore, Ombline, Flexine en Vintor.

Of registreer je om te kunnen reageren.