‘Het weer kan planningsschema’s in de war gooien’

Roel Bakker in Wervershoof heeft het even rustig, want er is een gat gevallen in zijn oogstschema. Hij kon in de zomer een dag of zeven niet planten vanwege overmatige regenval en plukt daar nu de wrange vruchten van.

"Deze week hebben we het nog kunnen oplossen", aldus Bakker op 11 oktober, "maar voor de komende week is het afwachten." Hij teelt al niet veel op basis van leveringsvoorwaarden per week, maar deze situatie sterkt hem in die gedachten om dat beperkt te houden. "Want dan moet je bijkopen en jij weet ook dat in deze situatie de prijzen oplopen. Dan moet je er dus geld op toeleggen.” In de afgelopen weken was de prijs met zo’n 80 cent per kool 'mooi' en ook de kwaliteit was prima."

Niets tegen schimmels
Als de oogstdip achter de rug is, neemt Bakker de draad weer op met Lisabona, Balboa en Clarina. Later volgen nog Kamis en Anique. "Ons streven is om op 1 december alles geoogst te hebben, want dan zitten we in de irissen en vervolgens de tulpen voor de kerst." Op gebied van gewasbescherming is het opvallend rustig. "Tegen schimmels hebben we nog helemaal niets gedaan, tegen slakken alleen in het voorjaar." Qua bemesting werd een keer de standaard bijbemesting uitgevoerd met 15 kilo stikstof in de vorm van kalksalpeter.

Luxe probleem
Bakker bezocht eind september de rassendagen. "We zijn bij de meeste zaadfirma’s wel geweest. Op hun tuin staat het er altijd als een plaatje bij. Er zijn op dit moment ook veel goede rassen, dat maakt het moeilijk om een keuze te maken. We hebben als bloemkooltelers een luxeprobleem wat dat betreft. En iedereen moet de rassen zien te vinden die het beste passen op zijn bedrijf. Qua afzet, qua aantal groeidagen etc. Maar dit jaar blijkt maar weer dat het weer een strak planningsschema helemaal in de war kan gooien."

Of registreer je om te kunnen reageren.