teeltgeluid

462 bekeken

Sluitkool

‘Preventief behandelen tegen kleine kwetsuren’

“Nee, grote hoeveelheden regen ineens zijn ons gelukkig bespaard gebleven”, zegt Paul Demyttenaere in het Belgische Zonnebeke, vlakbij Ieper. “Dan weer 4 millimeter, dan weer 10 en in het weekend van 3 september wel 30, maar doordat er daarvoor niet zoveel gevallen is, vormt dat geen probleem.”

Bewaarkool vroeger oogsten
Door de groeizame omstandigheden zijn de gewassen wel voor in hun ontwikkeling. “We zullen weer iets vroeger dan vorig jaar beginnen met het inrijden van onze bewaarkool. Eind september/begin oktober gaan we daarmee van start.” Demyttenaere levert al vanaf half juli aan Veiling REO. “Van oudsher wordt hier geteeld op zes kolen in een kist. Wij focussen op kleinere kolen van circa 1,5 kilo door meer planten per hectare te planten dan wat hier gebruikelijk is.”

Calciumchloride toevoegen
Schimmels vragen de aandacht. “Ik heb twee keer behandeld met het in België toegestane middel Ortiva Top. Dat werkt tegen Alternaria, Mycosphaerella en witte roest. Alleen mag je het maar twee keer per seizoen gebruiken en in een jaar als dit met een weinig drogend gewas is dat toch een lastige beperking.” Ook de bacterie Xanthomonas duikt wat op. “Dat zit op de bladeren als kleine bruine vlekjes die later gaten worden. Nee, op de kool zit het niet.” Voor de bewaarbaarheid verwacht hij geen problemen. “Wellicht dat we er wel een extra blad moeten afhalen om het niet mee te nemen naar de koelcel.” Bij alle bespuitingen met insecticiden of fungiciden voegt hij calciumchloride toe voor een steviger gewas en stevige cellen. “Dat werkt ook preventief tegen kleine ‘kwetsuurkes’, bijvoorbeeld door windvlagen of hagel. Dan ontstaan er toch invalsmogelijkheden voor schimmels en bacteriën.”

Herbiciden in de kast gebleven
De onkruidbestrijding voerde Demyttenaere dit jaar vrijwel volledig mechanisch uit. “Dat was niet zo gepland, maar de herbiciden zijn min of meer in de kast blijven staan. Na het planten was het te droog voor een goede werking van herbiciden en voor de mechanische onkruidbestrijding was het toen ideaal. We hebben daarna hier en daar nog een plekje handmatig aangepakt.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.