Doorgaan naar artikel

Prei

‘Van planten terug naar ponsen’

In zijn vorige bijdrage van half april merkte Willem van der Heijden in Den Dungen op dat het niet lekker liep met zijn Marokkaanse losse planten van de rassen Krypton, Roxton en Previta. De weggroei viel niet mee – alsof ze op de oude wortels niet goed wilden groeien – en de aanmaak van nieuwe wortels kwam niet vlot op gang. Deze plantingen zijn inmiddels gerooid, maar ook terugblikkend is nog niet goed duidelijk waardoor de problemen werden veroorzaakt. “Krypton is er het beste doorheen gekomen, Previta was het minste, daar zijn veel planten weggevallen. Mogelijk hebben de planten tijdens de opkweek te veel water gehad, door overmatige neerslag.”

Flink geruimd
Momenteel staat de oogst op een laag pitje, aldus Van der Heijden op woensdag 13 juli. ‘Vanaf half juli tot half oktober zitten we mondjesmaat in de prei, we zitten nu volop in de snijbonen. Tot een week of drie geleden was de prei duur, toen hebben we flink geruimd.”
Van der Heijden start half oktober met het ras Callahan, vanaf half november tot Kerst gevolgd door Poulton, en daarna Harston. “Callahan hebben we nu twee jaar, die bevalt goed. Het soortelijk gewicht is hoog, makkelijk te schonen, een hoge productie en zonodig kun je hem nog even op het veld laten staan. Als ik dat gewas nu bekijk, moet hij nog wel even groeien, deze teelt heeft nog net het staartje meegekregen van de droogte en de warmte in het voorjaar.” Het ras Poulton werd in week 26 geplant. “Die trekt als een streep door, het kan gebeuren dat de oogst van die rassen straks bij elkaar loopt. Het ras Harston is deze keer ook vrij vroeg de grond in gegaan. Net als andere jaren zijn we daar rond 1 juli mee begonnen. Andere jaren plantten we wekelijks 1,5 hectare, nu hebben we er al 7 hectare inzitten. We hebben daarvoor gekozen omdat de laatste jaren de productie in februari achterbleef doordat het al vroeg ging winteren. Krijgen we deze keer geen winter, dan kan het best zijn dat in januari veel prei gerooid moet worden om niet overrijp te worden. Mocht het dreigen daarop uit te draaien, dan kunnen we natuurlijk altijd een deel van die prei in de koelcel rijden.”

Ponsprei is mooier
Van der Heijden kiest voor ponsprei. “We zijn van planten terug naar ponsen. Meestal gaat het andersom, maar ponsprei is rechter, uniformer en mooier. Twee jaar geleden hadden we na het afdekken van plantprei ook veel geknakte planten. In een geplant gewas groeien er meer kilo’s boven de grond, met ponsprei zitten de kilo’s onder de grond. Dat zie ik het liefst.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin