Doorgaan naar artikel

Witlof

‘Iedere partij is dit seizoen anders’

“Het is weer even geleden, maar we hebben alle wortels goed kunnen rooien”, vertelt Rob de Boer in Spierdijk. “Dat was net voor de eerste vorst. Op een gegeven moment waren ze op vier plekken tegelijk aan het rooien, in de Wieringermeer, in Zeeland, en in België. Heb je dan eenmaal een rooier aan het werk, dan moet je die niet wegsturen, want dan zie ik hem misschien niet meer terug. Dat gaf wel een enorme piek in de aanvoer. We kregen in drie dagen tijd 56 wagens binnen, overal op het terrein lagen hopen wortelen. Dat betekende doorduwen, 18 tot 20 uur per dag. Achteraf bezien is de productie acceptabel geweest, qua maat, aantal wortelen en wat de grondtarra betreft.”

Opgeblazen kroppen
De Boer zit vanaf  de tweede week van januari in het ras Endora van Enza en hij gaat ermee door tot eind maart. “We kennen het ras als een aantal jaren uit de proeven. Vorig jaar stonden de kroppen er geweldig mooi op, met productie-uitschieters tot 105 kilo per bak. We mogen nog niet mopperen gezien de weersomstandigheden in de wortelteelt, maar het beeld is nu wel wisselender. De wortelen zijn wat dunner, dat geeft wat makkelijker een draai in de kroppen, met een productie van 80 tot 85 kilo per bak. Dat soort opmerkingen geldt niet alleen voor Endora, dit jaar heeft bijna ieder ras en bijna elke partij wel zijn eigen ‘verrassingen’, en vraagt om een eigen trekregime. Je merkte dat ook in de rassenvergelijkingen van Chiconsult. Tijdens die bijeenkomsten, enkele weken geleden, zag je aanzienlijke verschillen tussen het ene en het andere bedrijf, en kwam ook naar voren dat je met de huidige partijen moet proberen minder  ‘opgeblazen kroppen’ te krijgen, zodat het blad wat harder en minder kwetsbaar wordt. Om dat voor elkaar te krijgen wordt het voedingschema aangepast. Normaal ga ik in de tweede week over op Kristallon, maar voor deze partijen haal ik er de ammonium helemaal uit, en schakel over op kalisalpeter”.

Wekelijks anders
Produceren op de automatische piloot is er dit seizoen dan ook niet bij. “Iedere week is weer anders. En ook met de temperatuur moet je voortdurend inspelen op de aard van de wortels. Voor de huidige partij houden we een watertemperatuur aan van 17 graden, met 15 graden luchttemperatuur. De laatste vier dagen moet de temperatuur flink naar beneden. Het lukt wel om de pittemperatuur flink naar beneden te draaien, maar door de hoeveelheid vrijkomende groeiwarmte niet zo ver als je eigenlijk zou willen.”

Roodlof
De roodlofproductie loopt goed, met een mooie kleur. De trek loopt gewoon mee met die van Endora, momenteel met een trekduur van 19 dagen. Eveneens positief is De Boer over de afzet in januari. “Dat is in die maand vaak trekken en duwen, deze keer liep het wel redelijk, met een ophoudprijs van 1,50 eruo per kilo.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob de Boer

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin