‘Nog fier overeind, maar niet te bewaren’

“Het is wel nat, maar voor de oogst van onze bewaarkool maakt dat niet zoveel uit. Die krijgen we wel op tijd de koelcel in, hoewel we misschien wat meer structuurschade toebrengen aan de grond”, maakt Kees op den Kelder in Luttelgeest duidelijk. “Op plekken zie ik wel wat schade door wateroverlast, de bladeren hangen daar slap, maar de kool staat nog fier overeind. Die kolen kunnen we nog wel oogsten, maar bewaren kun je natuurlijk vergeten.”

Een echt jaar voor Sclerotinia
Sclerotinia is dit jaar het grootste probleem, niet alleen in kool, weet Op den Kelder. “Die schimmel zit latent in de grond en komt onder voor de schimmel gunstige omstandigheden tot uiting. Nou, dit jaar is dat dus het geval. Verder gaat het qua ziekten en plagen eigenlijk best goed, alleen moet je de schimmeldruk niet onderschat hebben. Als je pas gaat ingrijpen als het kwaad geschied is, dan ben je te laat.” Hij gebruikte Folio Gold en Amistar Top, afwisselend en in totaal drie keer. “Misschien volgt er nog een bespuiting in de laatst te oogsten kool als het oogsttijdstip daarvan nog wat naar achteren opschuift. Maar als het niet nodig is, dan doe ik dat niet. We zijn nog vier weken aan het snijden en dan zit al onze bewaarkool weer in de koelcel.” De bewaarrassen wittekool zijn Kilaton, Sting en Colmar, die van rode kool Huzaro en Pesaro.

Optimistisch over de afzet
De vooruitzichten voor de afzet in het nieuwe bewaarseizoen stemmen Op den Kelder redelijk optimistisch. “We zouden in dit soort jaren moeten kunnen profiteren van zoveel ellende in andere landen. Dat klinkt misschien wat hard, maar zo zit het heden ten dagen wel in elkaar. In kool verloopt de oogst wat dat betreft in Nederland voorspoedig; bij aardappelen en uien gaat het er hier heel wat hectischer aan toe. Als ik zie wat daar in zijn algemeenheid nog aan aardappelen en uien gerooid moet worden, dan heb ik daar wel mijn vraagtekens bij.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.