‘Het moet qua slaging niet veel gekker meer worden’

Bij Cees van Dalen op Tholen zijn de schermen van zijn broccoli als juffertjes. “Ze kunnen weinig hebben en zijn slecht houdbaar.” De reden is de verzadigde kleigrond en de hoeveelheid neerslag die er de afgelopen tijd viel. “Nee, van wateroverlast is geen sprake, maar het is wel nat. Daardoor gaat het blad snel achteruit en groeien wortels niet lekker door. Armoe troef, zeg maar, en dat zie je terug in de schermen. Ons oogstpercentage is ook gezakt naar zo’n 70 procent”, aldus Van Dalen vorige week. “We zouden nog een zonnig najaar moeten krijgen, maar ik weet niet of dat er nog inzit.” Over een week of twee oogst Van Dalen zijn laatste broccoli van dit seizoen, van het ras Parthenon en aan die planting begint hij in week 40.

Over meerdere jaren bekijken
De afzet van broccoli verloopt volgens de afnemer van Van Dalen stroefjes, maar Van Dalen zelf heeft daar geen last van. “Wij telen op contract en onze prijs per stuk staat voor heel het jaar vast. Voor die prijs kunnen wij broccoli telen, mits ons slagingspercentage toereikend is. Wat dat betreft zit het de laatste tijd dus niet mee, maar we zitten over het seizoen bekeken nog steeds redelijk goed. Het moet alleen niet veel gekker meer worden. Bovendien moet je de resultaten nooit over slechts een jaar bekijken, want het ene jaar is het andere niet.”

Niets meer te sturen
Is de druk van schimmels en schermrot redelijk hoog, van insecten is er de laatste tijd geen last. Op gebied van bemesting is er de laatste periode niets meer gedaan. “Door al die regen heeft een deel van de bemesting natuurlijk wel zijn uitwerking gemist, maar de schermen zitten erin, dus dan valt er niet veel meer te sturen. Het gewas dat er nog staat heeft wel meer weg van een late herfstteelt dan van een teelt vroeg in het najaar.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.