‘Op een kilometer al verschillen’

“De gewasontwikkeling is fors verder dan normaal”, stelt akkerbouwer Jan Spaans die peen teelt voor Aad Brandsen in Wervershoof. “Bij de start liepen ze een achterstand op, maar dat hebben ze nu ruimschoots ingehaald.”

Onkruid hele klus
De peen kreeg in de afgelopen periode veel water te verwerken, maar dat leidde niet tot problemen. “Deze grond is goed doorlatend en de wortels staan op ruggen. Een nadeel is wel dat de druk van onkruid enorm is toegenomen. We zijn er al een paar keer doorgelopen om dat met de hand te verwijderen, want de ontwikkeling van het gewas maakt dat je dat alleen nog handmatig kunt doen. Daarbij gaat het natuurlijk niet om het laatste onkruidje, maar het is inderdaad een hele klus. Het moet gewoon eventjes gebeuren.”

Middelen doen weldegelijk wat
De bestrijding van schimmels verliep naar wens met drie bespuitingen, eenmaal Score, toen Signum en nogmaals Score. “Er mag best wat Alternaria inzitten, maar waar het om gaat is dat het loof sterk genoeg is om te rooien met de klembandrooier. Ik zie bij collega’s die biologisch telen trouwens veel dood loof en ook weer hergroei van loof. Dat gaat volgens mij ten koste van de wortels en de productie, maar het betekent ook dat die middelen dus weldegelijk hun uitwerking hebben.”

Niets meer om in te grijpen
Voor wortelvlieg kreeg Spaans in week 38 nog een waarschuwing van de Groene Vlieg en een week of zes eerder. “Onze buurman heeft er in die periode vijf gekregen, blijkbaar kan er op een afstand van een kilometer al een groot verschil in ziektedruk zitten.” Spaans paste perfektion toe zolang het was toegelaten. “Het loopt nu naar het einde van het seizoen, want over een week of twee tot drie zijn ze volgens mij aan rooien toe, maar er is helemaal niets meer om nog in te grijpen.”

Goed op lengte
De peen is volgens Spaans goed op lengte, wel zitten er meer kromme wortels tussen dan normaal het
geval is. “Dat is een jaarsinvloed. Het op lengte krijgen is dit jaar trouwens op een aantal plaatsen ook een probleem.” In juli en augustus werd enkele malen gespoten met bladmeststoffen als Botrac, Hydromag en Mantrac. Eind juli was de laatste bijbemesting met 150 kilo wortelmix per hectare, een product dat Agrifirm in meerdere samenstellingen levert.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.