‘Een vlammetje bij Dupanel, dat wil wel’

De loods van Rob van de Beucken in Panningen brandde laatst volledig af. “Ja, de oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid kortsluiting in de motor van een van de sorteerlijnen. Die lijn draaide uiteraard niet, maar de stekker zat wel in het stopcontact. In het plafond zat Dupanel, dus als daar een vlammetje bijkomt, wil het wel branden. Er is helemaal niets van de loods overgebleven, maar gelukkig zijn we goed verzekerd. Het doel is om er vóór het nieuwe seizoen weer een nieuwe te hebben staan. Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd. Ik moet er niet aan denken dat iemand dit niet meer had kunnen navertellen.”

Meer schimmeldruk
Het loof van de asperge is al redelijk ver afgestorven. “Zeker bij Gijnlim is het loof al best ver weg. Het loopt vroeger op zijn einde dan in voorgaande jaren. Niet vreemd natuurlijk, door het weer dat we hebben gehad.” Een perceel waar begin mei al werd gestopt met oogsten kreeg een bui hagel over zich heen toen het loof een meter hoog stond en later nog eens een flinke storm te verwerken. “Dat gewas staat er uiteraard een stuk minder bij, daar moeten we volgend jaar met de kilo’s maar eens rustig aan doen.” Van de Beucken begon met preventieve bespuitingen tegen schimmels. De gewassen werden na de zomerse dagen tot half juli vanaf die tijd ongeveer één keer per twee weken behandeld om de naalden met middel bedekt te houden.
Tegen onkruid werd twee keer onderdoor gespoten, na een behandeling net voor het stoppen met de oogst. “En we hebben de gewassen nog nagelopen op haagwinde en die pleksgewijs met Starane 200 behandeld.”

Loofbewerking en vervroeging
De loofbewerking staat voor november op de rol, waarna hij dan ook al zwartwit folie wil aanbrengen op de percelen die vervroegd gaan worden met minitunnels. “De beugels zetten we dan ook al, de transparante folie trekken we daar dan in het voorjaar overheen.”

Op Cumulus valt de rassenkeuze
Voor volgend voorjaar staat de aanleg van 1,3 hectare op het programma. “Dat perceel kregen we aangeboden, dus waarom zouden we daar geen asperge op planten? Het ras wordt Cumulus. Ik heb dat ras gezien bij een collega die er al enkele jaren ervaring mee heeft en de gegevens ook heeft bijgehouden. Volgens mij is het een veelbelovend ras, mooi wit en van goede kwaliteit. Ook de smaak is prima. Daar kunnen wij ons op de Nederlandse markt mee onderscheiden.”
Er komen 4 planten per meter, de rijafstand wordt 1,80 meter en de planten komen 16 centimeter diep. “Vooral omwille van het vervroegende effect daarvan.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.