‘De kwaliteit bepaalt de sfeer’

Bart Spruit in Benningbroek zoekt op het veld even de luwte op om bij te praten over zijn radicchio. “We zijn aan het snijden, ja, wat moet je anders doen?” Maar is het ook een leuke bezigheid? “Nou, de kwaliteit bepaalt de sfeer en de hitte en daarna de neerslag hebben hun sporen achtergelaten. De tonnages zijn er wel, maar het zijn geen hoge oogstpercentages op dit moment. Er is toch nogal sprake van smet. Dat zie je gelukkig aan de buitenkant van bollen al. Bij radicchio kun je er wel gemakkelijk een blaadje extra vanaf halen, maar nee, een zomerproduct is het niet.”

Niet op het randje
Spruit oogst in een planting van 2 juli die in begin behoorlijk gewas vormde en dat geldt ook nog voor de planting van 15 juli met Rossini. De volgende plantingen - de laatste met Leonardo werd op 23 juli geplant - liepen groeiachterstand op. “Op 23 juli planten is echt niet op het randje van wat nog kan, maar het is de vraag of die er dit jaar komen. Wat je in augustus aan groei hebt gemist, haal je nu niet zomaar even meer in. Zeker niet met de weersvoorspellingen voor de komende dagen”, aldus Spruit op 15 september. Die laatste plantingen staan wel gezond.

Bezig blijven
Hij heeft voldoende op voorraad om aan de vraag naar radicchio te kunnen voldoen en verwacht dat dit ook tot in februari zo zal blijven. “We snijden nu voor leveren begin oktober en begin oktober oogsten we de bewaarrassen voor levering van december tot en met februari. Zo blijven we lekker bezig!”

Druk op de markt
De verwachting dat door de geschetste problemen de prijsvorming goed zou zijn, doet Spruit snel teniet. “Nee, er is gewoon druk op de markt, de Italianen hebben zich ook al weer gemeld met hun eerste radicchio. Ik voorzie ook geen tekorten en de ontwikkelingen op de vrije markt zijn niet wild. Alles bij elkaar is het weer een raar jaartje…”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.