‘Het is een eerlijk, uniek product, het heet Volsmaakt’

We zijn nog wat aan het plukken, maar dat is allemaal niet zo spannend meer,” vertelt Jan Robben in Oirschot. “We gaan door zo lang de verdiensten groter blijven dan de kosten, dan is het over.” Hij zit nu in de laatste doordragers van de rassen Eve's Delight, Florin, Mara des Bois en - op kleine schaal - een nummer van ABZ. Mara des  Bois is voor Robben na jaren teelt inmiddels wel bekend en dat geldt ook voor Florin. Eve’s Delight heeft hij voor het eerste jaar. "Ruiken die aardbeien regen, dan scheuren ze al." Hij teelt de doordragers op dezelfde manier als gekoelde teelten, gewoon vlakvelds met stro tussen de planten.

Via Twitter
Robben levert aan vaste afnemers, met klanten die inmiddels aardig weten welke rassen ze wel lekker vinden, en welke niet. Ze laten hem dat ook rechtstreeks weten, onder andere via Twitter. "Ik doe dat nu een jaar, en het is werkelijk leerzaam. Je komt in contact met mensen die jouw product kopen, en ze geven ook reacties waar je vaak iets aan hebt."
Robben heeft inmiddels zo’n 630 volgers, weet hij: personen die zijn ‘tweets’ willen ontvangen. Die kunnen ze desgewenst weer doorsturen naar anderen met wie zij weer een twitterrelatie hebben. "Het is een vorm van ‘sociale media’, dus je moet niet alleen commercieel getinte berichtjes maken. Anders ben je je volgers ze weer kwijt."

Real Food Festival
Robben werkt ook nog aan een nieuw product. Hij kan er nog niet alles van zeggen tot de presentatie ervan op het Real Food Festival in de Brabanthallen in Den Bosch van 17 tot en met 19 september. (Naast Robben presenteren zich daar nog enkele andere telers van groenten en fruit.) Wel is alvast duidelijk dat het gaat om snacks van aardbeien of van framboos, kers, braam of blauwe bes. Dat fruit komt van collega’s van Robben. In de productontwikkeling wordt samengewerkt met het Wageningse bedrijf TOP-bv. "Het is echt een bijzonder product: aan het fruit is niets toegevoegd of uit gehaald, en op een innovatieve manier geconserveerd. Het is 100 procent fruit, te beschouwen als een snack, waarbij we onder andere mikken op consumenten die onderweg zijn. Het wordt op de markt gebracht onder de naam ‘Volsmaakt’. In Den Bosch mag iedereen komen proeven."

Trayplanten Elsanta
De aandacht gaat nu ook uit naar de trayplanten van het ras Elsanta, die Robben opkweekt voor de verkoop. “Ze zijn waarschijnlijk voor de teelt op stellingen, het moeten zware planten worden. We hebben geprobeerd ze direct flink door te laten groeien, en we blijven nog wel even bijbemesten. In de grond zit Osmocote, aangevuld met bemesting uit een A- en B-bak. Met de regen van de afgelopen weken hebben we geen trammelant gehad, de planten staan er mooi bij”.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen 

Of registreer je om te kunnen reageren.