‘Spruzit mogelijk erger dan selectief chemisch’

“Nee, van schot hadden we geen last, van broei en rand nu wel”, stelt Peter van der Woerd in Nijeveen. “Het is weer een jaar van extremen, eerst verschrikkelijk droog en nu gaat het weer de andere kant op. De onkruiddruk is ook een heel stuk toegenomen, want het effect van schoffelen valt met al die regen natuurlijk tegen.”

Tot 50 procent uitval
Beregenen was tijdens de hitte een bewuste keuze, ondanks de kans op broei en smet. “Je moet ze natuurlijk wel aan de groei houden.” Het gevolg van de hitte is toch tot 50 procent uitval in sommige plantingen. “Dat is inderdaad een behoorlijke hoeveelheid en de prijs blijft aardig constant. Ik hoop op een aardige eind spurt want anders maken we dat echt niet meer goed.’

Spruzit mogelijk erger dan chemisch
Van insecten had Van der Woerd weinig last, Spruzit zetten hij in zijn biologische geteelde bladgewassen nog niet in. “Dat is echt een noodmaatregel. Ik vind het natuurlijke evenwicht tussen insecten en hun natuurlijke vijanden het belangrijkste. Spruzit is weliswaar een biologisch afbreekbaar middel, maar je ruimt er wel ook alle natuurlijke vijanden mee op. Misschien is het wel erger dan sommige chemische selectief werkende middelen. Mijn voorkeur gaat uit naar helemaal geen middelen.” Valse meeldauw steekt, afhankelijk van het slatype en de rassen die daarvoor gebruikt kunnen worden wel de kop op. “Nou, dat is wel meer dan hier en daar een krop.”

Geplante spinazie
In week 35 staan de laatste plantingen op het programma, onder andere van geplante spinazie. “Dat doen we het hele jaar door, want op onze grond ga je met het zaaien van spinazie de mist in als het om de onkruidbestrijding gaat. We gebruiken perspotten van 4-centimeter met een wilde grofbladige spinazievariant. De meerkosten van het planten halen we er echt wel uit.” De spinazie wordt gesneden als kroppen sla en de teelt duurt 4 tot 6 weken. “Je hebt de voorsprong van het kiemen en ze staan op plantafstand, dus je kunt ook nog schoffelen tegen het onkruid. De teelt is wel gevoeliger voor hitte, waardoor er toen meer schot voorkwam.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.