‘Los van schieters geen problemen’

Piet Voermans in Etten Leur heeft wel opmerkingen over zijn plantingen groenselderij, maar vindt desondanks dat de teelt vrij voorspoedig voorloopt. “We zijn sinds begin augustus volop aan het snijden. In de eerste planting zat tot een derde schot, maar in de tweede is dat toch al een stuk minder. De derde en vierde planting lopen wel bij elkaar, ondanks dat er 14 dagen tussen zat in planttijdstip. We snijden volop om het allemaal weg te krijgen en kunnen het qua sortering aardig houden tussen 800 en 1.000 gram per stuk met ongeveer een pallet met struiken van rond 650 gram. Dat alles bij elkaar is mooi werken, want vorig jaar hadden we ook struiken van 1.500 gram, maar dat snijdt heel lastig.” In week 34 en 35 is het nog vol aan de bak, daarna verwacht Voermans het wat rustiger aan te kunnen doen met het ras Tango. “De kwaliteit is goed, ze staan er mooi bij, dat vinden wij wel leutig. Los van de schieters hebben we eigenlijk geen problemen.”

Ziekten en plagen onder de duim
De ziekten en plagen heeft Voermans goed onder de duim. “De latere plantingen hebben we gespoten tegen bladvlekkenziekte en mogelijk dat we dat nog een keer herhalen als het uitkomt met de veiligheidstermijn. Tegen bladluizen en wantsen hebben we verschillende keren gespoten met Spruzit en Pirimor, maar daar zijn we nu ook vanaf. Schade van slakken zit er wel in sommige planten, maar dat is niet de moeite om daar slakkenkorrels tegen te gaan strooien.”

Mooie prijsvorming
De prijsvorming viel in week 33 niet tegen met circa 30 cent per stuk. “Het kan altijd beter, maar daar kunnen wij ze voor telen.” Voermans oogst van maandag tot en met donderdag. “Alleen morgen heb ik een vrije dag”, vertelt hij op woensdag 18 augustus. “We hebben dan een familiedag, waarop we gaan fietsen. Dat moet op mijn leeftijd van 65 jaar toch kunnen?”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

 

Of registreer je om te kunnen reageren.