‘Niet juichen voordat de beer geschoten is’

Bij Joep en Cees Muileboom in Waarland staan de gewassen sluitkool “gewoon goed. De laatste tijd valt er weer voldoende water en groeit het echt als kool.” In de droge periode werden de vroege(re) rassen een aantal keren beregend, voor de bewaarteelt was dat niet noodzakelijk. “Die kunnen ook beter rustig groeien en ze konden het af met het water dat ze hadden.”

Flexibel spuitschema
Op insecten worden de gewassen regelmatig gecontroleerd en zonodig vinden bespuitingen plaats. “Dat kan wekelijks nodig zijn, maar soms ook weer een paar weken niet. We hebben wel een spuitschema, maar daar gaan we flexibel mee om.” Rupsen of trips vormden eigenlijk geen probleem en voor schimmels is het nog te vroeg. “Op een gegeven moment hebben we het wel over valse meeldauw gehad, maar toch hoefden we er nog niet tegen te spuiten. Maar pas op, dat zeg ik nu, volgende week kan de situatie weer heel anders zijn.”

Poolse vraag
In Vivaldi werd 20 juli gestart met de oogst, zoals gepland. “Toen was er vraag vanuit Polen voor kool los in dozen vanaf land. Die hebben wij op deze manier nog nooit geleverd, maar het is prima bevallen. De prijs was ook goed met in begin 20 cent per kilo en een piek van 30 cent. Momenteel zitten we op zo’n 13 cent, dus dat is zeg maar de helft. Evengoed, nog steeds een redelijke prijs.”

Hoop op mooi afzetseizoen
Muileboom heeft goede hoop op een mooi afzetseizoen voor de bewaarkool. “In Rusland is momenteel van alles aan de hand en in Polen was het een tijd heel droog en nu heel nat. In heel Oost-Europa zijn er de nodige problemen geweest. Ik verwacht dat dit ons in de kaart gaat spelen, maar we moeten natuurlijk niet juichen voordat de (Russische) beer geschoten is.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.