‘Ik mis Cyrus niet’

Bij Huib en Chris Bos in Zevenhuizen groeien de spruiten momenteel aardig door. “In begin wilde de lengtegroei niet zo vlotten, maar nu groeit het aardig door. Dat heeft toch te maken met de natuurlijke regen en de perfecte structuur van de grond. Stikstof mineraliseert onder de huidige omstandigheden volop.” Tijdens de droogte werd regelmatig beregend.

Cyrus een kreng
Het vroegste ras Devlin komt ondanks de moeizame start ongeveer op tijd, Abacus is wel zo’n 2 weken later dan gepland. “We moeten even puzzelen hoe we dat opvangen, misschien beginnen we wat later met Devlin om geen gat in onze aanvoer te hebben,” dacht Chris Bos op dinsdag 10 augustus. Ook Bejo 2768 groeit goed na de eerdere wat stugge stand, evenals Camus, Steadia en Claudius. “Nee, Cyrus mis ik niet. Dat ras vonden wij toch al een kreng om te telen en in dat tijdperk valt er ook niets te verdienen. Wij doen het vanaf half november sowieso rustig aan.” Bos teelt ook nog twee nummers van Syngenta: 1395 en 1403. “1395 groeit goed, 1403 wat stugger.”
Eind juli werd Devlin getopt, in de eerste week van augustus de eerste Abacus. Deze week is hij bezig met het toppen van Gustus, aan het einde van deze week volgen nog twee percelen Abacus.

Koolmotje onder de duim
Slakken vond Bos nog niet. Hij bestreed ze wel voor het planten, door het later strooien van de kanten en nog drie keer volvelds. “We hebben er dus het nodige aan gedaan, maar met resultaat.” Tegen schimmels werd in de vroege rassen een keer Rudis gebruikt en in de latere rassen Rudis en een keer Folicur. “Dat was voorbehoedend, je moet dat gewoon bijhouden.” Rupsen van het grote koolwitje waren twee weken terug present. “Die vormen niet zo’n probleem, het koolmotje over het algemeen veel meer, maar dat valt dit jaar nog heel erg mee. De behandeling met Tracer op de tray heeft zijn uitwerking kennelijk niet gemist en de druk is tot op heden blijkbaar niet zo groot. Vorig jaar was dat wel anders.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.