297 bekeken

Stan Verstegen
‘Van alle teeltwijzen zuilen met aardbeien’

Ton van Giessen in het Gelderse Baarlo startte 2 augustus in het plukken van zijn derde gekoelde teelt die 18 juni werd geplant. “Ik had het liever een week later gehad, gezien onze werkzaamheden rond het rooien van verse planten en die weer uitplanten op wachtbedden, maar de natuur laat zich niet sturen.”

Starten om vier uur
Het rooien van verse planten startte op 23 juli en toen werden ook de eerste wachtbedden geplant. “We beginnen om 4:00 uur met rooien en dat doen we tot 10:00 uur, dan hebben we voldoende voorraad voor die dag om uit te planten op de wachtbedden.” Voor 10 augustus staat de laatste planting gepland. De wachtbedden groeien voorspoedig. “Daar zijn het nu ideale omstandigheden voor. Er is voldoende water gevallen en de temperaturen zijn mooi hoog.” Tegen Phytophthora wordt de eerste keer Aliette ingezet en later Paraat. De eerste onkruidbestrijding staat voor eind week 31 op de rol.

Altijd wel een kromme vrucht
De productie van de derde gekoelde teelt lijkt wat achter te blijven. “Dat is vanwege de extreme hitte tijdens de groeiperiode. Het gewas heeft zich ondanks dat wel goed ontwikkeld, maar er komen toch minder kilo’s. Hoewel ik geluiden hoor over slechte vruchtzetting, valt dat mij in deze teelt helemaal niet tegen. Een kromme vrucht pluk je altijd wel, het is echt niet extreem.”

Gebreken aan het licht
De planting werd regelmatig beregend. “Ja, dan komt de kwaliteit van onze volautomatische beregeningsinstallatie tot uiting. Je hebt op ieder moment voldoende capaciteit nodig en natuurlijk water van goede kwaliteit. Heb je dat niet, dan komen onder dergelijke omstandigheden de gebreken wel aan het licht.”
Ondanks de regelmatige kunstmatige regen was extra bemesten niet nodig. “Deze grond is opdrachtig. Het is meer een kwestie van de vochttoestand bijhouden - dus niet aanvullen - en het gewas koel houden. Daarnaast spoelt op deze grond maar weinig uit, dus blijft de voedingstoestand mooi op orde.”

Schimmel in het gewas
Bladluizen, spint en meeldauw zijn goed onder controle door standaard bespuitingen met onder andere Decis, Pirimor en Calypso. Op de stellingenteelt die 8 juli werd geplant is het een ander verhaal. “Nadat die 14 dagen hebben buiten gestaan op een trayveld, zijn die op de stellingen gekomen en onder de kap gezet. Vorige week bloeiden ze volop en is tegen trips gespoten. In een paar dagen zaten ze echter helemaal onder de meeldauw. Het is niet te geloven hoe snel zo’n schimmel het gewas invliegt.”

Zuilen met aardbeien
Qua prijsvorming was het in de week van 2 augustus prima. “Tussen 1,80 en 2,00 euro per pond, dat is goed, maar bij de eerste twee gekoelde teelten van 15 maart en 15 april was het wel anders. De eerste twee weken ging het nog met prijzen rond een euro, maar daarna… Dat is ook logisch als je een koud voorjaar hebt en het vervolgens extreem warm wordt. Dan krijg je van alle teeltwijzen zuilen met aardbeien en dan zakt de prijs helemaal in. Daar kun je de klok op gelijk zetten.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.