1 reactie

Je kunt merken dat er acties zijn’

De wortelteelten van het rood- en witlof van Rob de Boer en zijn compagnon Sjaak de Boer in Spierdijk staan er volgens Rob ‘vrolijk’ bij. “Op één perceel dat te diep gezaaid was lopen ze wat achter, maar in de Wieringermeer is onlangs nog 12 millimeter regen gevallen en in de polders zelfs 50 tot 60. Wij hebben van de droogte eigenlijk nauwelijks last gehad.”

Vrij grove wortels
Voor de tijd van het jaar zijn het zelfs al vrij grove wortels. “Als ze zo doorgroeien, krijgen we zelfs behoorlijk grove wortels die veelal tegen onze bovengrens voor de worteldiameter van 5 centimeter aan zitten, in verband met onze verenkelingsrekken. Gemiddeld staan er bij het witlof 12 tot 13 planten per meter die er allemaal komen, bij roodlof is 15 tot 20 procent weggevallen, maar dat is normaal.” Afhankelijk van het stikstofgehalte krijgen sommige percelen binnenkort 100 kalksalpeter per hectare. Ook wordt regelmatig bladvoeding toegepast.
In oktober verwacht De Boer zijn eerste wortels te moeten rooien zodat ze niet te grof kunnen worden. “En als je wortels wilt verkopen, moeten er liefst zo’n 5 duizend in een box gaan, dat is de mooiste maat.”

Bladluizen verzopen
Af en toe kwamen er wat bladluizen voor waarvoor een bespuiting volstond. “In de polder zullen ze door de hoeveelheid regen wel verzopen zijn, want daar hebben we er geen gevonden. De laatste banen werden eind juli geschoffeld tegen nakomend onkruid. “Hier en daar staat nog wat, maar eigenlijk zijn de percelen nagenoeg schoon.”

Roodlof moet door
In zijn forceercellen had De Boer de afgelopen periode alleen maar roodlof staan. “We zitten midden in de tulpentijd, dan hebben we genoeg andere dingen te doen. De productie van roodlof moet echter wel doorgaan voor onze vaste afnemers.“
De water- en luchttemperatuur zitten op 16 graden Celsius bij de start en dan zakt dat geleidelijk naar 14 graden. Af en toe zit er wortel met Phoma tussen, maar dat mag geen naam hebben. De productie zit op circa 40 kilo per vierkante meter bak met 480 wortels in een bak.

Iets aan de hand
De prijzen waren op dinsdag 3 augustus met 1,43 euro per kilo goed, maar de weken daarvoor dramatisch slecht. “We hebben 5 tot 6 weken rond 30 cent geschommeld. Je kunt merken dat er nu ergens acties zijn, want er wordt witlof verkocht voor 44 cent en vervolgens voor de klok bijgekocht voor 1,43 euro. Dat verschil is te groot… In België liepen de prijzen vorige week zelfs op naar 1,50 euro. Dan moet er ergens wat aan de hand zijn, maar het blijft gissen naar wat precies.”

Broezen voor vocht
Met het opzetten van wortels voor witlof begon De Boer begin augustus weer, voor de eerste oogst van 180 bakken in de laatste week van augustus. Vanaf 1 september draait hij weer witlof op volle toeren met 224 bakken per week. Het ras is Vintor. “De wortels zijn goed uit de koeling gekomen, lekker smerig en gezond. We spuiten er 80 à 90 gram calciumchloride overheen en ze krijgen voor het opzetten een flinke broes water om ze helemaal op vocht te krijgen.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Ergens wat aan de hand? Het is gewoon bouwvak en dan komt er gewoon minder op de markt, dat is al jaren zo!!

Of registreer je om te kunnen reageren.