‘Teruggezet in klasse motiveert niet’

“Prijstechnisch is het prut”, stelt Cor Driessen in Haler kort en krachtig. “De prijzen van deze week van 6 tot 7 cent per stuk spreken voor zich. We hadden zelfs een dieptepunt van 3 cent.” Volgens Driessen is het warme weer van de afgelopen tijd daar ook wel debet aan, maar vooral toch de uitbreiding die er zo links en rechts heeft plaats gevonden.

Partijen weggegooid
Het noodweer van bijna 2 weken geleden trof Driessen ook. “We hebben partijen weggegooid en daarna het gewas opgeschoond zodat je een dag of drie tot vier zonder courgette zit. Dan ga je weer leveren, maar dan word je teruggezet in klasse omdat er toch minder goede tussen blijken te zitten. Nou, dat motiveert dus helemaal niet.” Inmiddels is de nasleep van het noodweer achter de rug en oogst hij weer een mooi product. “Gelukkig zijn de temperaturen ook gezakt, zodat alles weer een rustiger verloop heeft gekregen. We snijden dagelijks om zoveel mogelijk in de gewenste sortering van de 14’ers te kunnen oogsten.”

Beregenen vóór ploegen
Schimmels doken door de beschadigingen niet op, vanwege het sterk drogende weer. “Op het gebied van middelen is er ook niet veel, dus het enige wat je kunt doen is afwachten hoe het uitpakt.” Bladluizen kwamen op een gegeven moment wel voor, maar niet in die mate dat ingegrepen moest worden. En door het warme weer ontstonden zijspranten.
Bijbemesten komt nu wel om de hoek kijken, omdat de kleur soms wat nalaat. “Dan strooien we 100 kilo KAS per hectare als rijenbemesting. Anders komt het op de vruchten en dan heb je hetzelfde effect als van de hagel.”
Beregenen was nodig vóór het ploegen van de grond voor de nieuwe plantingen, omdat ploegen anders gewoon weg niet ging. Zonodig werd na het planten de haspel ingezet, “maar gelukkig kwam er ook af en toe op het juiste moment een buitje van boven. Op het moment is alles weer goed op vocht.”

Voldoende mannelijke bloemen
Driessen oogst deze week in zijn tweede planting, in de derde planting van rond 28 juni - “we planten niet alles op één dag, daar zit steeds een dag of drie tot vier tussen” - begint de oogst in de week van 2 augustus. “Dat gewas staat fantastisch. Er zitten voldoende mannelijke bloemen in de Primula en gisteren hebben we de bijen erbij gezet”, aldus Driessen op dinsdag 27 juli. “Om de 10 planten staat een plant Primula tussen de Mirza om voldoende mannelijke bloemen te hebben voor de bestuiving.”
De vierde planting, geplant op het perceel van de eerste planting, zit inmiddels ook in de grond.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.