laatste update:30 jul 2010

‘Koolgalmug, we zitten er bovenop’

Sinds een jaar of drie ‘kennen’ Peter en Martijn Verschuren in Raamsdonk de koolgalmug. "Waar we al 10 jaar broccoli telen, en vaker terugkomen, is het probleem ontstaan. Je ziet hem niet op de percelen met een ruimere vruchtwisseling. Schade hebben we er niet van. We zitten er kort op, rechttoe rechtaan met kalenderspuiten. Dat is het beste. We hebben het de eerste twee jaar anders aangepakt, wél met schade. Vorig jaar hebben we nog gewerkt met Admire op de tray, dat was geen succes", vertelt Martijn Verschuren.

Risico op doorwas
De broers oogsten sinds deze week in het ras Parthenon, na Iron Man. "Bij hogere temperaturen geeft Iron Man gemakkelijk misvormde schermen, vandaar die overstap. Vorige week was wat dat betreft wel een dieptepunt, met naast die slecht gevormde schermen ook stevige verschillen in de korrelgrootte op de schermen. Daar staat tegenover dat Parthenon gemakkelijker doorwas geeft, dat komen we nu wel tegen, al is het in vergelijking met vorig jaar een stuk minder. We vermoeden dat die doorwas samenhangt met stagnatie in de groei, daarom hebben we er bewust voor gekozen om in Parthenon flink te beregenen, om het gewas optimaal aan de gang te houden."
Met inbegrip van de  beregeningsuren voor de overige plantingen is er grof geschat zo’n 3 duizend liter gasolie doorheen gegaan. “Dat zijn omgerekend zo’n 300 draaiuren, ofwel 13 dagen continu." Afhankelijk van de mogelijkheden is gewerkt met bronwater, slootwater, en zelfs met water uit een bassin. "Uiteindelijk denk ik dat alle inspanning voor 85 tot 90 procent is gelukt."
In Parthenon wordt een week of twee gesneden. "We hebben indertijd meer Parthenon gehad, maar het probleem is dat het blad relatief hoog zit. Dat vergroot het doorwasrisico, maar drukt bovendien de oogstprestatie. We pakken straks de draad weer op met Iron Man, aangevuld met Steel. Wel met het risico op misvormde schermen als het in augustus heet blijft." Het is wat Verschuren betreft nog te vroeg het areaal Steel flink uit te breiden ten koste van Iron man. "We groeien met Steel, maar het ras is nog relatief nieuw. Daar maken we voorzichtige stapjes mee."

Echte gokteelt
De laatste planten moesten eigenlijk voor 1 augustus de grond in, maar waarschijnlijk gaat dat niet lukken. Deze late planting is voorzien na Parthenon, maar de oogst daarvan valt op een later tijdstip dan gepland. Deze grond komt daardoor wat later vrij. "Ik ga er nu vanuit dat we volgende week dinsdag kunnen planten, al neemt het risico toe dat je niet meer aan oogsten toekomt of dat de Spaanse broccoli dan al in de weg zit. Maar het kan ook zijn dat het juist wel goed uitpakt. Dat wordt een echte gokteelt."

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.