‘Wat smet moet je voor lief nemen’

“In sommige plantingen zit wel wat smet”, aldus Ben Daamen in Rijsbergen. “We snijden daarom op dit moment vrij jong, vooral 12 en 14’ers. Ook trouwens om schot voor te blijven.” Het ras is Seance.

Groei of wat smet
Beregenen met de haspel was de afgelopen anderhalve week aan de orde van de dag. “Het is een afweging, want je weet dat je dan ook wat meer smet kunt krijgen. Aan de andere kant heb je geen keus, want je moet het gewas wel aan de groei houden en schot zien te vermijden. Dan moet je wat smet dus maar voor lief nemen.” Ondanks dat de plantingen om de dag werden beregend is niet bijbemest. “De voorvrucht ijsbergsla heeft een goede kunstmestgift gehad en we moeten het gewas ook niet gaan jagen, want dan wordt het risico op smet nog groter. De kleur zit er in ieder geval nog mooi op.” Rupsen waren enkele weken terug even een probleem, verder is het aan ziektefront rustig.

Prijs houdt niet over
Over de afzet is Daamen niet zo te spreken. “Het seizoen begon goed, maar toen het een paar weken geleden warmer werd is de prijs in elkaar gezakt. Dat de vakanties zijn begonnen en dat met 30 graden Celsius de consumptie van andijvie afneemt, heeft daarbij natuurlijk ook een rol gespeeld.” In week 29 lag de prijs op zo’n 20 tot 25 cent per kilo, afhankelijk van de sortering. “De 12 en 14’ers worden wat beter betaald, maar dat is centenwerk. Aan de andere kant hoef je er bij de 9 en 11’ers minder in een kist te doen. Hoe je het ook went of keert, het houdt op dit moment zeker niet over.”

Kruiskruid probleem
In week 28 werd gestart met het planten van Mikado die het stokje van Seance daarmee overnam. Vanaf augustus wordt Allure geplant. De onkruidbestrijding wordt 5 dagen na het planten uitgevoerd en verloopt vrij goed. “Alleen kruiskruid is een probleem. Door het regelmatige beregenen is de grond zeker vochtig genoeg, daar ligt het niet aan.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.