laatste update:21 jul 2010

'Nog geen tijd gehad, maar ze groeien als een tierelier’

Het werkt uiteraard het makkelijkst om de trayplanten voor een doorteelt meteen op de stellingen te zetten, maar dit jaar lukte dat niet, vertelt Ronnie Jansen in Meer. De doorteeltplanten zijn op 12 juli wel opgeplant, maar nog even op een grasveldje geparkeerd. “Het was eigenlijk de bedoeling een paar dagen eerder te beginnen deze stellingteelt in tunnels. Dat zat er niet in: vanwege de drukte met het plukken in de gekoelde buitenteelt, en omdat het in de tunnels snikheet was  “Tot 6 juli stond er een doorteelt in. Die kon –hoewel het einde van deze pluk een week later viel dan volgens de planning- wel op tijd geruimd worden, maar het lukte niet om de tunnels ook nog direct schoon te maken. Dat heeft deze keer even wat meer tijd genomen.”

Water

Het is de bedoeling de nieuwe doorteelt morgen (211/7) of overmorgen  (22/7) op de stellingen te plaatsen. Dan wordt meteen witziektebestrijding uitgevoerd. In de afgelopen weken was vooral belangrijk de vochtvoorziening van de planten op peil te houden. “Dat gaat goed, de planten groeien als een tierelier. Jansen beregent met bronwater, dat voor gebruik wel eerst ontijzerd moet worden. Voor de druppelvoorziening maakt hij gebruik van regenwater. Ik zou daar ook wel bronwater voor kunnen gebruiken, maar vanwege de aanwezigheid van borium hierin, is dat niet ideaal. Dat geeft bij langer doorgaan met druppelen op den duur bruine bladrandjes. De beschikbaarheid van regenwater is tot nu toe geen probleem geweest. “Ik heb altijd nog voorraad gehad, en dat is weer aangevuld met de neerslag in de voorbije twee weken.”

Figaro in discussie
De buitenteelt bestaat uit vijf gekoelde teelten: de eerste twee –met het ras Elsanta- zijn afgeoogst ,  de laatste planting is ook  van het ras Elsanta. Momenteel wordt geplukt in de derde en vierde planting, beide met het ras Figaro. Jansen teelt dit ras voor het derde jaar, “en staat elk jaar ook weer ter discussie. Dat is dat is deze keer weer niet anders.” Positief zijn de vruchtkwaliteit –en stevigheid, de weerstand tegen witziekte, en de grotere flexibiliteit in het plukmoment in vergelijking met Elsanta.  Minder gunstig is de kleinere productie in vergelijking met een ras als Elsanta, plus de prijsvorming. “Figaro wordt op de veiling in een apart blok verhandeld. Dat is kleiner dan het Elsantablok, de kopers spelen daar mee,” Om de productie met Figaro te verhogen, heeft Jansen dit jaar wel zwaardere planten dan voorheen. “toch blijft de vraag of we op deze manier wel 20 ton per hectare gaan halen.” Deze week zijn de nieuwe trayplanten binnen gekomen en gestekt.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.