‘Af en toe een extra handje kalksalpeter’

Paul Kessel in Zegge zat op woensdag 14 juli op de trekker voor zijn volgende planting. “Teelttechnisch is het tot op heden heel goed verlopen, prijstechnisch hebben we vanaf de tweede week van juni alles weer ingeleverd van wat we daarvoor hadden verdiend. Als dat zo doorgaat - met maximaal 13 cent per krop - moet er dit jaar toch weer geld bij.”

Een plantdatum gefreesd
Van de productie aan lollo rosso, eikenbladsla en Romeinse sla ging 95 procent met 12 stuks in een doos en de resterende 5 procent met 8 stuks los in de kist. De kwaliteit was goed en de oogst zat goed op schema. “We hebben goed kunnen dooroogsten, ondanks de tegenvallende vraag. Van slechts één plantdatum hebben we uiteindelijk alle sla moeten vrezen, die hadden we natuurlijk liever wel verkocht.” Om de kwaliteit te waarborgen was beregenen aan de orde van de dag. “Grote gewassen krijgen dagelijks circa 6 millimeter zodat het gewas ’s avonds weer is opgedroogd. Op deze manier hebben we ook geen last van rand. Het is wel een voordeel dat we de slang maar om hoeven te zetten en dan kunnen we weer 4 hectare ineens beregenen.”

Binnenkort schoffelen
Ondanks de regelmatige ‘buien’ volstaat de basisbemesting met 6 tot 7 kilo MgAS en ook 6 tot 7 kilo patentkali per hectare. Alleen de Romeinse sla kreeg af en toe een extra handje kalksalpeter. “Daar zag je de kleur op een gegeven moment toch wat minder worden.”
Flinke buien vielen er in het weekend van 10 juli wel en ook op maandag 12 juli. “Alles bij elkaar zo’n 50 millimeter, maar gelukkig zonder hagel. De grond is door de buien wel dichtgeslagen, dus binnenkort ga ik schoffelen om de grond weer open te trekken.”
De onkruidbestrijding met Legurame, Chloor IPC en Kerb - in combinatie met later schoffelen - voldeed tot op heden uitstekend. “Aanvullend schoffelen is wel nodig, ook om de grond luchtig te houden.” Tegen insecten werd regelmatig Decis+Pirimor gebruikt en tegen schimmels wordt Switch, Signum, Previcur en Fubol Gold ingezet.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.