‘Het vliegt nu even de grond uit’

20 Plus 15 millimeter, dat maakt 35 millimeter neerslag in het afgelopen weekend. “Nu regent het ook, maar het valt nu wel mee”, reageert Jan Jong in Andijk. Het is woensdagavond, op datzelfde moment is er in zuidoost Nederland sprake van noodweer.

Groeispurt
De neerslag betekent voor Jong in ieder geval dat er een einde komt aan het gesleep met beregeningsapparatuur, maar ook dat er flink meer bloemkool gesneden moet worden in vergelijking met de afgelopen weken. “We hadden het toen eigenlijk wel mooi rustig. De oogst ging mooi op schema. Maar na die neerslag vliegt het de grond uit, alles is in een keer klaar. We zitten nu in rassen als Cornel, Aldrin en Fremont. Maar je kunt niet overal tegelijk zijn, dus je komt wel eens een gele kool tegen. De kwaliteit is verder wel goed, dat was vorige week overigens ook zo.’’ De kans dat er een gaatje in de oogst valt, is wat Jong betreft niet zo groot. “Het rommelt lekker door’’, verwacht hij.
Koolmotten vormen geen probleem, al maakte Jong vorige week wel een bestrijdingsrondje uit. In een enkele planting kwamen enkele gaatjes, vandaar.

Te nat
Het plantwerk is, na de regen in het weekend, sinds dinsdagavond weer opgepakt. “Het betreft rassen voor oogstweken 39 tot 43. “’We hebben er die avond  nog even een hectare gedaan. ’s Middags vond ik het nog te nat. Vandaag hebben we ook de hele dag geplant.”’ De teelten die nu de grond in gaan, volgen na bloemkool, of na tulpen. Als het even kan, wordt over dat bloemkoolland varkensdrijfmest uitgereden. “Dat zie je de laatste jaren al meer gebeuren. Er zitten allerlei voedingselementen in, en je kon er altijd wat aan verdienen. Dat is trouwens wel over, het wordt nog wel gratis uitgereden.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen     

Of registreer je om te kunnen reageren.