Redactie GFActueel
‘Kiezen voor schraal en tijdig , of voor kilo's en laat'

Het staat er maar matig bij, aldus Jan de Snaijer in Vierpolders over zijn spruiten. “We beregenen ze nog niet, maar we gaan er wel aan beginnen, eerst in het ras Davlin in een plantin van half april. Die staan weliswaar op een lastig perceel om te beregenen, maar dat is niet de belangrijkste reden waarom we er nog niets gedaan hebben. Wel een argument is dat we het beregenen van de aardappelen voorrang hebben gegeven. Tweede punt is dat we de beregeningsinstallatie samen met een collega hebben. Die wil er natuurlijk ook gebruik van maken.” Met de kennis van nu, had het met de vroege spruiten eigenlijk anders gemoeten. “We hadden ze in het voorjaar echt op tijd moeten poten. Nu is het kiezen voor een schrale Davlin  die wel op tijd is met de spruitzetting, of kiezen voor opbrengst door er water en kunstmest bij te brengen, met de consequentie dat je de teelt gaat verlaten.’’ Dan: “ik denk dat het de tweede optie wordt, want ik heb wel in de gaten dat de beoogde vroegheid er niet meer inzit.

Lengte maken
Aan de basis ligt 220 kilo zuivere stikstof. “Wil je optimaal Davlin telen, dan moet je echt op tijd bijbemesten. Daarvoor ben ik nu te laat, de prioriteit ligt nu bij het realiseren van lengtegroei, met beregenen. Het heeft hier het afgelopen weekend (3/4 juli) wel geregend: 2 millimeter geloof ik.  De overige rassen staan er ook wat matig bij, als je dat vergelijkt met jaren dat het goed groeit. Je ziet dat ze onvoldoende vocht krijgen. Van de andere kant leert de ervaring dat dat beeld ook weer kan veranderen en dat de huidige achterstand flink goedgemaakt kan worden, als het weer wil meewerken.

Rondom uien
De kans op trips neemt toe als de uienoogst op gang komt. “Dat gewas zie je hier steeds meer, en toevalligerwijs staan mij spruiten rondom tussen de  uien. Koolvlieg heb ik naar mijn gevoel niet veel gezien, maar toch waren er wel planten aangetast. Die worden dan bijgehouden door de duiven. Het is niet zo dat het een groot aantal planten betreft, maar je ziet het desondanks liever niet.
We hebben koolmotvallen staan, daar zaten op een gegeven moment extreem veel motten in. Ik heb toen Nomolt ingezet, dat is achteraf gezien een prima keus gebleken.”

 

Bron: Groenten & Fruit – auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.