Redactie GFActueel
‘Wat doe je, en wat sla je over? dat is de vraag’

Het is met het droge weer bij Kees op den kelder in Luttelgeest niet veel anders dan elders. Het is vooral de vraag : wat ga je wél beregenen, en wat niet. Zijn sluitkool heeft hij een keer nat gegooid, het zijn nu de aardappelen en uien die voorrang krijgen. “Lastig, want hoe veel capaciteit heb je beschikbaar? En start je eenmaal met beregenen, dan moet je aan de gang blijven. En krijg ja daardoor geen ‘luie’ gewassen, die niet meer in staat zijn om op eigen kracht op zoekt te gaan naar water?” Op het eerste gezicht is de watervoorraad (nog) geen probleem, met het IJsselmeer in de nabijheid. Probleem is wel dat voor aardappelen alleen met bronwater gewerkt mag worden vanwege de kans op bruinrot.

Groei
“Ik vond het nodig die sluitkool te beregenen. Het gewas staat al behoorlijk dicht, dus je hebt behoorlijk wat schaduwwerking, maar je zit ook met insecten. Spuiten is met dit weer vaak minder effectief, en beregenen vergroot de weerstand van het gewas. ‘’Dan doe je toch wat positiefs. Al met al ben ik er tot nu toe niet eens ontevreden over, want het groeit nog steeds. Onkruid is geen probleem: wat na de bestrijding aan de basis overbleef is nadien mechanisch aangepakt. Nu is het nog slechts een kwestie van nalopen met de lange hak.  Verder is het rustig. We volgen de waarschuwingen van Dacom, aan de hand daarvan proberen we het juiste tijdstip voor de inzet van Decis te bepalen. En voor de prijs van een middel als Tracer kunnen we dit nog een aantal keren herhalen.”

Handel op zijn gat
De handel in bewaarkool is inmiddels doodgebloed, stelt Op den kelder vast. Nadat Rusland enkele weken geleden weer wat minder moeilijk deed over importbeperkingen, keerde het optimisme voor de handel in kool weer terug, maar die is inmiddels weer weggeëbd. “Nu zitten we op 20 cent per kilo voor wittekool. Dat is gewoon te weinig voor een product dat zo lang in de cel heeft gezeten. Rodekool zit wat hoger in prijs, maar die is zowat op.”
Dan: ‘je zag het ook met de uien: met een hallelujastemming totdat Rusland moeilijk ging doen. Telers die lang bewaarden hebben uiteindelijk veel minder gekregen dan ze aanvankelijk verwachtten. Net als met kool.”


Bron: Groenten & Fruit - auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.