457 bekeken

Redactie GFActueel
‘Stress, venkel kan dat niet waarderen’

Werner en Henry Louwerse in Serooskerke op Walcheren telen alleen vroege knolvenkel. ‘Vroeg’ is eind mei starten met oogsten, en stoppen rond eind juli. Ooit startten de twee broers met zo’n 3,5 hectare venkel, inmiddels is dat uitgegroeid naar 7 hectare. Het is vooralsnog niet de bedoeling dat areaal verder te laten groeien, of om de teelt langer door te trekken richting het najaar. “Dat we dat niet moeten doen, is steeds zekerder geworden”, vertelt Werner Louwerse. “De praktijk leert dat tegen de tijd dat we nu stoppen met leveren, de prijs bar slecht is. Zoals we het nu doen, is de teelt voor ons rendabel, maar ook niet meer dan dat. En omdat we de teelt gelijk op laten gaan met die van bloemkool, weet je dat je elke week je omzet weer wel haalt. En venkel telen geeft afwisseling naast het werk voor bloemkool, dat is een bijkomend voordeel.

Schot

Er wordt alleen venkel geplant. Zaaien is er niet bij. Het hoofdras is Solaris, al geeft dat in de zomer makkelijk schot. ‘’Dat is nu ook weer het geval. Vorig jaar bleven de zomermaanden relatief koel, toen waren er weinig problemen, maar dat is nu dus wel anders. Bovendien speelt de daglengte een rol. Vorig jaar had je rond de langste dag wat donkerder weer, dat scheelt al heel veel. Deze keer hebben we juist warm weer, met heldere dagen, met langdurig veel licht.

Rassenkeus
Een bijkomend probleem was dat de beregeningsinstallatie in de soep draaide, waardoor enkele plantingen even in de stress hebben gestaan. Venkel kan dat niet waarderen. Ik denk dat we al met al één hectare moeten wegfrezen. Dat kun je zo eens hebben. We hebben het ras Orion geprobeerd als alternatief. Er zijn collega’s die kunnen er goed kilo’s mee telen, maar wij redden dat niet, bij ons barsten de bollen te snel. Vorig jaar en in 2008 hebben we het ras Tauro geprobeerd. Dat was niet verkeerd, maar daar zijn we ook niet wild van vanwege de kans op bruine randjes. Dit jaar hebben we er het ras Floro bijgenomen. Daar was jaren geen goed zaad van, nu dus wel. De bollen zijn wat platter, maar dat is minder een probleem dan wanneer je vanwege schot niet kunt oogsten. Hoewel, de Floro die we nu hebben staan is bijna oogstbaar, en het lijkt erop dat die weg kan in de klasse ‘super’.”

Beregenen
De beregeningsinstallatie is weer in orde, met voldoende water voor de venkelteelt. De venkel staat op een huisperceel, met de mogelijkheid om via een diepdrain water te betrekken uit een kreekrug. ‘’Dat gaat met 5 kuub per uur, dat is het maximum. Het advies is om er niet meer uit te halen, en bovendien zit je met provinciale beperkingen. Bij meer dan 5 kubieke meter waterontrekking ben je vergunningplichtig. In bloemkool wordt niet beregend. Die staat goed. De structuur is prima, en de vroege kool staat op goed opdrachtige grond. Het gewas wortelt diep zat, maar deze droogte moet niet blijven duren.”


Bron: Groenten & Fruit - auteur: Joost Stallen

   

Of registreer je om te kunnen reageren.