‘Van Ombline naar Vintor, dat was even wennen’

Gert-Jan de wit trekt nog een week witlof, de trekkerij gaat dan –als gebruikelijk- 3 á 4 weken dicht. De draad word daarna weer opgepakt met Vintor. Hij startte de trek met dit ras vanaf eind mei, na het ras Ombline. “Die overgang was wel even wennen. Ombline gaf strakke bakken lof, met zowat alle kroppen in kort grof. Met Vintor heb je kort, middel en lang lof, alles door elkaar. Deze wortels komen van een licht perceel, ze zijn vertakt en er zit erg veel groeikracht in. Het is gebeurd dat we eigenlijk een dag te laat waren met oogsten. We hadden deze partij waarschijnlijk ook al in maart of april kunnen trekken, met een uniformer resultaat. De kropontwikkeling scheelt overigens per partij; we starten straks met Vintor die veel buikiger lof gaat geven.”  De trektemperaturen liggen navenant lager. De Wit startte met Ombline met een watertemperatuur van zo’n 17,5 graden Celsius, afbouwend naar 15 tot 15,5 graden op het eind van de trek. Met Vintor gaat de thermostaat veel sneller terug: de eerste vijf dagen staat die op 15 à 16 graden, dan de volgende 10 dagen naar 15 graden en het laatste stukje naar 14 graden. Dat is puur vanwege de groeikracht.
“We zien nu dat Vintor die je nog bestempelt als ‘vroeg’ niet perse van lichte grond hoeft te komen. Voor Ombline is dat anders, lijkt het, die doet het juist goed op lichte grond.”

Topmodel vervangt Vintor
Volgend jaar wordt een deel van de Vintorwortels vervangen door het ras Topmodel. “Dat wordt in de periode juli/augustus. Je ziet dan bij Vintor verkurking optreden, wellicht heeft dat te maken met een lagere rv vanwege het terugkoelen van de cellucht. Met topmodel is dat dan hopelijk minder aan de orde. Vorig jaar hebben we dit ras in enkele proeven gehad, dat pakte prima uit.

Overzaaien
Het begin van de teelt van topmodel liep niet meteen zoals zou moeten. Het ras werd - in Marknesse- op dezelfde dag en op hetzelfde perceel gezaaid naast Vintor. Na een dag of zes viel er 20 millimeter regen. In Vintor gaf dat geen centje pijn, terwijl in Topmodel de juist gekiemde planten duidelijk schade aan de blaadjes hadden opgelopen. “Wellicht door een verschil in gewasontwikkeling op dat moment.” Het leidde ertoe dat een flink deel van de eerste zaai met Topmodel over moest, dat was vorig week donderdag (24 juni). “Die zaai komt er nu perfect uit. De overige rassen doen het ook goed: “Vintor met 255.0000 tot 270.000 planten per hectare,  en Jador met 250.000 tot 260.000 planten. Dus ook perfect…of misschien zelfs té mooi.”


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.