275 bekeken

Redactie GFActueel
‘Ik heb die Elianny met pijn in hart weg gegooid’

“Ik heb die planten bij wijze van spreken met pijn in het hart weg gegooid”’, vertelt Arno de Beijer in Doornenburg over zijn planten van het ras Elianny. Hij rondde de kasteelt enkele weken geleden af. “Er kwamen nog steeds trossen uit.”
Het gewas –met de pluk vanaf 20 maart - had tot dan toe 6 tot 6,5 kilo per vierkante meter gegeven. “Die kwamen er vlot uit.” Het gewas was een terugzetteelt die in december 2008 voor het eerst in de kas was gezet. Na  de oogst in het voorjaar van 2009 zijn deze planten tot afgelopen december  geparkeerd op een wachtveld, en daarna in de kas gezet voor een tweede productieronde.”

Zomerteelt
Dat de  terugzetteelt uit de kas moest, was omdat deze plaats moest maken voor een zomerteelt; weer met Elianny. Deze trayplanten staan sinds week 24 in de kas in potten met 12 stuks per vierkante meter. Het is bedoeling dat ook dit gewas weer een terugzetteelt wordt: na de pluk in de komende weken, worden de planten weer in productie gebracht in het voorjaar van 2011.
Deze teeltwisseling valt al met al wel laat: doordat de terugzetteelt lang vruchten bleef geven, én door de zeer matige weersomstandigheden  “Normaal kan zo’n voorjaarsteelt de derde of vierde week van mei al gewisseld zijn, dat is nu dus 3 à 4 weken later.”
Wel is het de bedoeling dat de planten die nu in de kas staan in juli/augustus plaats maken voor een herfstplanting voor een eenmalige pluk. Ze worden dus niet doorgeteeld.
Hij verwachtte midden deze week (week 25) binnen tien dagen te kunnen beginnen met de pluk in de zomerteelt Elianny. “Vergeet niet dat deze planten al een behoorlijke tijd in potten staan.” Het voedingschema komt overeen met dat van Sonata, maar wel met extra magnesium. “Die extra magnesiumdosering , paste ik dit voorjaar voor het eerst toe, omdat de eerste teelt met deze planten (in een verse teelt in het voorjaar van 2009 dus) wat tegenviel. Daar komt bij dat de planten nu natuurlijk wat zwaarder waren in vergelijking met de eerste teeltronde.”
De Beijer merkt op dat ook de planten van de huidige zomerteelt beter zijn dan de zomerteeltplanten die hij een jaar geleden had. “We merken dat we de opkweek van Elianny steeds beter onder de knie gaan krijgen.”
Naast Elianny, had de Beijer ook een doorteelt met Elsanta, met de pluk tot rond 10 juni. “Dat is ook wat later dan normaal, maar die teelt is goed gelopen. De planten zijn in week 24 geruimd, deze kas blijft leeg tot de volgende doorteelt.”

 

Of registreer je om te kunnen reageren.