'Één goede groeiweek, met westenwind’

“Met mij gaat het goed, met de stemming is het wat minder.” Oorzaak van het wat minder goede humeur van Bart Spruit in Benningbroek is de ontwikkeling van zijn radicchio rosso; of beter gezegd ’de achterblijvende ontwikkeling van zijn bladgewas. “Je hebt te kort blad, maar het gewas heeft zijn groeidagen wel gehad, dus gaat afrijpen. Een soort noodrijpheid. Daarbij zijn de eerste plantingen ook niet mooi egaal, met hier en daar wat Sclerotinia. Ik heb het naar mijn beste goeddunken gedaan, maar met zo’n koud voorjaar als we hebben gehad, heb je aan radicchio niet het makkelijkste gewas. Begin mei is het doek er tussentijds afgeweest. Dat was al niet al te vroeg, maar dat is gedaan voor een onkruidbestrijding en bemesting. Maar de bemesting heeft geen zin gehad, want het was te koud. Dan denk je iedere keer dat het weer wel zal omslaan. Niet dus.”

Een enkele groeiweek
Spruit wijst even op het verschil tussen vorig en dit jaar. Deze keer ging het doek er bij zijn vier vroegste plantingen af op 2 juni. Vorig jaar was dat het geval in de derde week van april. “Toen waren we echt verwend, Ik heb er met collega’s over gesproken: we kwamen tot de conclusie dat we dit voorjaar op de kop af één echt goede groeiweek hebben gehad, met de wind uit westelijke richting en 30 millimeter neerslag.”
Het gewas is inmiddels wel zo ver dat hij kan leveren. “Maar je mag het niet vergelijken met een vol zomergewas.”
Tussendoor moet er volop beregend en gepland worden. “We zijn nu volop bezig met beregenen. Alles gaat met buizen, met slootwater. De waterkwaliteit is hier absoluut goed. Het planten gaat door tot half juli. Alles voor directe levering is van het ras Leonardo, daarna komt het ras Rossini voor de bewaring. Die staan gepland voor afleveren op 10 juli.


Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.