Redactie GFActueel
‘Er moest alleen nog wat warmte bij’

“Raar, rustig, goed”, vat aspergeteler Rob van de Beucken in Helden het voorbije aspergeseizoen samen; “ook met het personeel, dat konden we al met al goed aan het werk houden”. Daar was wel wat creativiteit voor nodig. “We hadden de minitunnels net van de vroegste teelten verwijderd, toen begin mei de temperatuur alsnog stevig onderuit ging. Toen we dat zagen aankomen, hebben we de die tunnels alsnog gelegd op percelen waar de oogst toen nog moest beginnen. Daar lag al zwart/witte folie op. Op dat moment zaten we echt te dubben of we die minitunneltjes wel moesten zetten, want je moet er ook weer kosten voor maken, waarvan je dan niet weet hoe dat zal uitpakken. Achteraf bezien is het goed geweest, want de asperge op latere percelen zaten er gewoon aan te komen. Er moest alleen nog wat warmte bij. Laten we het erop houden dat we het personeel goed aan de gang konden houden.” Consequentie was wel dat op deze verlate tunnelpercelen niet gewerkt kon worden met een oogsthulp. De kwaliteit van deze asperges was ook goed. “Het is even minder geweest, dat was zowat rond half mei toen het ineens warmer werd. De tunneltjes zijn er toen meteen afgegaan. Maar over de hele linie gezien is het gewoon goed geweest.”

Folie onder doek
De oogst stopt op 24 juni, “dan zijn we ook klaar.” Vervolgens wordt bemest met stikstof, kali en magnesium ,en wordt de grond los gecultivaterd. De onkruidbestrijding is al achter de rug, die bespuiting is zo’n veertien dagen voor de laatste oogstdag uitgevoerd.
De folie wordt op het betreffende perceel opgeslagen, afgedekt met groen doek. Dat beschermt de folie, maar onttrekt het bovenal aan het zicht. “Ik denk dat dat in de toekomst steeds belangrijker wordt: hoe ruim je de folie op, zodat het zo min mogelijk opvalt.’ Van één perceel wordt het materiaal naar huis gehaald. Dat veld ligt direct  langs het Pieterpad, en het lukt daar niet goed om de folie daar naar behoren weg te leggen.
Verder is het de komende periode zaak om de aspergevlieg en –kever geen kans te geven. “Staat het gewas eenmaal boven de grond, en is het ‘vlieg’weer, dan aarzelen we zeker niet met bestrijden.’’


Bron: Groenten&Fruit - auteur: Joost Stallen   

Of registreer je om te kunnen reageren.