‘We draaien met vier beregeningshaspels’

Gert Smits in De Heurne verwerkte vorige week zijn laatste winterprei, Rouwig was hij daar niet om: ‘Het was tijd dat die op was.” Begin deze week is meteen gestart met nieuwe prei, van in Marokko opgekweekte  planten van het ras Roxton. Ze zijn een dag of 10 later klaar dan normaal. “De productie begint er nu op te lijken, al gaan er naar mijn zin nog wat te veel stuks in een kist, maar de kwaliteit is in orde.”’ De opeenvolgende plantingen staan wel wat ongelijk. Tijdens de opkweek hebben de planten na overmatige neerslag even met hun voeten in het water gestaan. Voor de eerste planting kwam daarbij dat deze na het uitplanten begin maart vervolgens nog een vorstaanvalletje kreeg te verwerken.
Deze week is het nog Roxton wat de klok staat, volgende week volgt het ras Striker, eveneens van Marokkaanse planten, plus het ras Megaton en wat nummers van Nunhems.

Droog
Momenteel verloopt de groei rustig, maar droog is het wel. “We draaien met vier beregeningshaspels, naast prei ook in erwten en in waspeen. Kortom, we beregenen in al onze ‘hobbies’. Het is bronwater, er zit wel wat ijzer in, maar lang niet in een dusdanige concentratie dat dat problemen geeft.
De onkruidbestrijding is dit jaar goed gelukt, in de geplante- en in de gezaaide prei. Die zaai startte deze keer vanaf begin april. Eerder was dat niet mogelijk, omdat de grond nog niet geschikt was. Gewerkt wordt met een Monosem precisiezaaimachine, met 255.000 zaden per hectare op 60 centimeter tussen de rijen. Die maatvoering wordt ook aangehouden voor de geplante prei. “Daar zitten we al wel 10 jaar op, volgens ons is die rijafstand dé maat voor prei.”

Alles klaar
Wat gezaaid moest worden, staat zelfs al boven de grond  “Dat is dus inclusief de winterprei. Daar zijn we ook mee klaar. Dat geeft toch een hoop rust.” Consequentie is wel dat –voor winterprei- dat de teelt 10 tot 12 weken langer kan duren dan met plantprei, en dat het gewas gedurende de eerste periode relatief klein is. “Dat is een risico, bij de opkomst, als het gaat stuiven, en als je met lastige onkruiden zit. Gelukkig is het meeste vuil wel goed op te ruimen. We starten altijd met een chemische bestrijding, gevolgd door schoffelen als de planten voldoende groot zijn, gevolgd door rijenfrezen en aanaarden. Daar gaan we nu in de vroegste zaaiprei mee starten.


Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.