‘Ik wacht de voorspelde buien nog even af’

Wim Stolk neemt de zaken waar namens Peter van de Woerdt in Nijeveen. “Die geniet van een week vakantie. Ik heb ook als Peter er is de zorg voor de teelt, dus laat de vragen maar komen.”

Doek voor de vaart
Stolk beoordeelt de stand van de biologische bladgewassen op 8 juni als mooi, maar dat had wel wat voeten in aarde. “In begin wilde het maar niet groeien door het koude weer. We hebben op sommige plantingen het doek maar weer teruggelegd om er nog een beetje vaart in te houden. Dat doen we normaal alleen bij de heel vroege planting na het schoffelen.” De oogst startte uiteindelijk rond 15 mei, terwijl dat normaal rond 1 mei is. “Ja, ze waren wel volgens planning geplant.”

Perfect geschoffeld
Om de gele stand eruit te krijgen of de groei nog extra te stimuleren werden verder geen maatregelen getroffen. “Wij laten de natuur zijn gang gaan. Je zag de gewassen zienderogen bekomen toen de temperaturen eindelijk begonnen op te lopen.” Het onkruid kon met schoffelen goed onder de duim worden gehouden, mede door de droge omstandigheden. “Nu moeten we er af en toe een keer door om te wieden, maar het schoffelen is perfect gegaan.”
Op gebied van gewasbescherming was er weinig aan de hand. “We hebben wel een bladluisje gevonden, maar niet noemenswaardig en daar doen wij toch niets tegen. Bovendien zaten er ook heel veel lieveheersbeestjes. We kiezen natuurlijk wel voor Nassonoviaresistente rassen.”

Extra beregenen
De droogte had wel als nadeel dat extra beregenen nodig was. “Af en toe hebben we na het planten al moeten beregenen om ze goed weg te laten groeien en sommige plantingen zijn voor de tweede keer beregend. Iedere keer 10 à 15 millimeter. Wij beregenen vanuit een bron met buizen die we regelmatig moeten verleggen. Het water is redelijk ijzerhoudend, dus daar moeten we mee oppassen. Een keer beregenen in het begin van de teelt kan geen kwaad, maar later doen we liever niet, want dan ontstaat er al snel een bruine aanslag op het blad. We denken inderdaad over ontijzeren, ook omdat we een kas gaan bouwen.” Ook deze week staat Stolk op het punt van al dan niet beregenen. “Het gewas heeft water nodig, maar er worden ook buien voorspeld. Ik wacht het nog even af.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.