laatste update:10 jun 2010

‘Ik hoop op 20 weken met van deze prijzen’

Firma Ursem en Zuurbier in Heerhugowaard snijdt deze week royale ijsbergsla van goede kwaliteit. Niels Zuurbier op 7 juni: “Die hebben nog onder doek gezeten. Over ruim een week zitten we in de sla die niet meer onder doek heeft gezeten, die sla is wel compacter. Dat beperkt de aanvoer enigszins, maar we kunnen wel aan onze verplichtingen voldoen. Minder aanvoer hoeft overigens geen nadeel te zijn.”

Noodlanding door te veel wild
Die compactheid is enerzijds te wijten aan het koude voorjaar en anderzijds aan wildschade. “Onder goede groeiomstandigheden willen ze nog wel eens door de opgelopen wildschade heen groeien, dat is nu dus zeker niet het geval.” Tegen het wild werd echt alles uit de kast gehaald. “Hekken, kanonnen, Hawkeyes, Scareyman en linten en wat je nog meer kunt verzinnen, we hebben het allemaal gebruikt. En we hebben een afschotvergunning aangevraagd. Het houd je wel bezig, zullen we maar zeggen. Het speelt trouwens niet alleen in de tuinbouw. Vandaag moest een vliegtuig op Schiphol door ganzen een noodlanding maken. Blijkbaar moet er eerst een ramp gebeuren voordat we echt maatregelen gaan treffen. Het is gewoon duidelijk dat er in Nederland een overschot aan wild is. ”

Krappe markt
Over de prijsvorming tot nu toe is Zuurbier goed te spreken. “Het mag ook wel, we hebben nog genoeg goed te maken. De start was goed, omdat Spanje op zijn einde liep en wij in Nederland gemiddeld 7 tot 10 dagen later aan de start stonden. We zaten elkaar dus niet in de weg. Deze week zit de markt op 35 à 40 cent per bol. Dat noem ik goed, er is blijkbaar volop vraag in een krappe markt. Ik hoop dat we dit nog 20 weken vast kunnen houden.”

Extra bemestingen
Om de plantingen zonder doek op gang te houden werd extra bemest. “Snel oplosbare kalksalpeter hebben die allemaal gehad en sommige nog wat extra KAS.” Bij al die bemestingen ging het om 30 tot 40 kilo stikstof per hectare. Curatieve bespuitingen tegen schimmels of insecten waren nog niet nodig. “We spuiten vooral preventief om zo min mogelijk risico te lopen, maar de bespuitingen voert mijn compagnon Dolf Ursem uit. Dus over wat we precies hebben gedaan moet je bij hem wezen.”

Handigste aanpak
Stallion en Mirette zijn de rassen waarin momenteel geoogst wordt. “Binnenkort zitten we in Creation en Mirette. Ons verdere plantschema is ook wekelijks deze twee rassen, ieder op hun eigen perceel. We hebben ze dus wel naast elkaar, maar ze staan niet naast elkaar. Teelttechnisch en qua afzet vinden wij dat de handigste aanpak.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.