443 bekeken

‘In een dag één keer zo dik’

“Op donderdag 28 mei hebben we onze vroegste bospeen vanuit de tunnels geoogst”, meldt Edwin Eijkemans in St. Oedenrode. “Dat was een beetje later dan gedacht. Komende maandag beginnen we onder de dubbele bedekking”, aldus Edwin Eijkemans in St. Oedenrode op woensdag 2 juni.

Geen geel blad
Het loof is ‘kei gezond’ en de bijbemesting met MultiK heeft zijn uitwerking niet gemist. “Er is totaal geen sprake van geel blad.” Ook de latere zaaisels kregen een bijbemesting met 100 kilo MultiK per hectare. “Normaal is dat niet nodig, maar dit voorjaar wel.”
Tegen bladluizen werd gezien de weersomstandigheden met veel wind uit het oosten voorbehoedend gespoten en in de latere zaaisels die onder enkele bedekking hebben gezeten werd dat op 25 mei nog een keer gedaan. “Daar duurt het nog wel een dag of tien voordat we aan de oogst zijn.”

Mooie prijzen
De prijsvorming is ronduit goed met 1,10 tot 1,15 euro per bos op Veiling Zaltbommel. “Dat zijn mooie prijzen, maar voor zo’n voorjaarsteelt onder tunnels of dubbele bedekking mag dat ook wel. Daar zit toch veel extra werk en materiaal in. Het is wel afwachten hoelang dit stand houdt, want met de voorspelde temperaturen van ruim boven de 20 graden Celsius gaat de gewasontwikkeling wel hard. Dan worden ze in een dag bij wijze van spreken bijna een keer zo dik. De aanvoer zal dan snel toenemen, omdat collega’s ook aan de gang kunnen.”

Regelmatig beregend
Ook ging er veel tijd zitten in het beregenen. “Bij het weer van vorige week met schrale wind en veel zon moet je ze bijna dagelijks 5 millimeter geven, tenminste de gewassen die in volle ontwikkeling zijn. Gelukkig is dat bij ons een kwestie van op een knop drukken, want anders is dat niet te doen en vragen om moeilijkheden.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.