laatste update:25 mei 2010

Redactie GFActueel
‘Dat wordt wel veertien dagen later’

Luc Rombouts in Meer teelt aardbeien op stellingen. Een deel hiervan is overkapt met tunnels met 5,20 meter breed en een nokhoogte van meer dan 3 meter, en een deel is voorzien van kleine regenkapjes. “Dan sta je zelf dus soms in de regen.” Rombouts’ tunnels stonden vorig jaar in Groenten en Fruit, omdat ze ‘op maat’ voor hem waren geconstrueerd, met extra brede en stevige goten tussen de kappen,  om er zonder bezwaar over te kunnen lopen voor inspectie en controle. Die goten dienen verder voor de opvang van regenwater, voor gebruik als gietwater. Dit wordt bewaard in een opslag voor 1.500 kuub.

Prognose
Geteeld wordt in vierkante potten, de huidige voorjaarsteelt met 12 planten per strekkende meter met wachtbedplanten van het ras Elsanta. Deze planten gingen begin april op de stellingen. De oogst in de tunnels zou dan rond 25 mei kunnen beginnen, was de prognose. “Dat zal in werkelijkheid tussen 5 en 11 juni gaan worden”, vermoedt  Rombouts afgaande op de gewasstand. Vorige week lieten de eerste vruchten hun kroonblaadjes vallen. Het gewas staat er wel kerngezond bij. Voor de teelt onder regenkapjes zijn dezelfde planten gebruikt. Hier zijn in de eerste tros wat bloemen te zien. Die gaan nog zeker veertien dagen later zijn.” Vorig jaar startte hij in deze teelt op 3 juni met plukken, en in 2008 op 1 juni, weet hij nog.

Spreiding
Voor de zomerteelt valt de keus op trayplanten. Dat is voor het eerst, want tot nu toe gebruikte Rombouts ook hiervoor wachtbedplanten. “Ik verwacht daarmee een meer gespreide groei en ontwikkeling. Het plan is ook om dit jaar een trayveld aan te leggen, dan wil ik eerst weten of dat zin heeft. Daarom heb ik die planten nu aangekocht.”

Zelf vermeerderen
Anders dan andere jaren is ook de vermeerdering. In plaats van te starten met aangekochte planten voor de wachtbeddenteelt, wordt dit uitgangsmateriaal deze keer zelf geteeld. “alles op een plek, dat is veiliger uit een oogpunt van ziekten”, motiveert hij. De moederplanten zijn in maart in de grond gegaan. “De groei had wel wat meer mogen zijn”, reageert hij weer verwijzend naar de koude omstandigheden in de voorbije weken. Lachend: “het lijkt er bijna op dat ik het verkeerde jaar heb uitgezocht. Maar het zal wel goed komen.”

Bron: gfactueel - Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.