laatste update:25 mei 2010

Redactie GFActueel
“Die malle oogstpieken zijn tot nu toe uitgebleven”

Met zijn vieren houden ze zich bezig met de teelt en levering met spinazie, Jakob, Louis, Rien en Gerard Broersen. In de zomer van eigen bodem, en in de overige maanden met aangekocht product. De eerste ‘eigen’ spinazie oogstten ze dit jaar op 14 april, dit was een in december gezaaid gewas. “We begonnen niet eens later dan in andere jaren”’, geeft Gerard Broersen aan. We hebben hier in Lutjebroek redelijk weer gehad in weken dat het in zuid-Nederland nogal wat kouder was. We zitten nu in een zaaisel van half maart, dat kon vanaf de allereerste dag mooi rustig blijven groeien. Dat merk je: het is compact gezond, en met een hele mooie productie.”

Fysio 11
In principe wordt in een seizoen op een perceel een keer spinazie geteeld, in afwisseling met bloemkool of broccoli. Voor de vroegste zaai is deze keer gewerkt met zes verschillende rassen. Dat is wat meer dan gebruikelijk, en hangt samen met de doorbraak van Wolffysio 11. “Er zijn wel rassen die in meer of mindere mate zijn opgewassen tegen  dit meeldauwfysio, maar die zijn doorgaans nog niet door en door beproefd op kwaliteit en productie."

Mooi systeem
De huidige oogst is in het ras Silverwhale, een middenvroeg ras van Rijk Zwaan. “Niet heel mooi, maar wel goed gezond.” In principe wordt elke dag gemaaid, dat gaat met een zelfrijder op rupsen, met een Spimaro schijvenmaaier. Deze unit neemt in een werkgang twee bedden mee, wat neerkomt op een werkbreedte van 4 meter. “Het is een mooi systeem, goed werkend, en onderhoudsongevoelig”, oordeelt Broersen. De spinazie wordt opgevangen in poolbakken, dat is het beste voor het behoud van de kwaliteit. “We hebben het geprobeerd met kuubskisten, maar dat is geen succes. Vanwege het gewicht, maar vooral omdat spinazie erg broeigevoelig is.
Drie keer per week wordt gezaaid, Dat gaat met een aangepaste nokkenradzaaimachine, momenteel met het ras Monza met 9 miljoen zaden per hectare.
Broersen is tevreden over het oogstverloop tot nu toe, door het uitblijven van “die malle oogstpieken die je in mei soms kunt hebben. We loipen iets achter op schema, dat wel, maar qua prijsvorming en oogstplanning is dit niet verkeerd.” 

Bron: gfactueel - auteur Joost Stallen


Of registreer je om te kunnen reageren.