laatste update:25 mei 2010

Redactie GFActueel
15/5 ‘Goed ontwaterd, maar dat hielp er niet aan’

Mits de vorst geen streep door de teelt van winterbloemkool haalt, teelt Frank Slagter met zijn drie broers jaarrond bloemkool. Op het bedrijf in Lutjebroek, en sinds het afgelopen jaar ook in Spanje. Via via zijn ze verzeild geraakt in Andalusië, in een vlak deltagebied onder Sevilla. De planten gaan er eind augustus de grond in, voor de oogst vanaf begin december tot eind maart. Het is zware kleigrond. “En goed ontwaterd, maar dat hielp de afgelopen winter niet aan. Andalusië is van nature een relatief nat gebied, maar deze winter is er extreem veel water gevallen. Er is dan ook nogal wat verzopen , waardoor we minder oogstten dan de bedoeling. Doordat het grondwater aan de brakke kant is kan dat met het planten een probleem zijn. Maar dat is voorlopig uit de wereld, want na deze winter is er weer meer dan genoeg voorraad zoet water.

Erbij blijven
De teelt wordt ingevuld door verschillende telers, en het planten en oogsten gaat met lokaal personeel. “We gaan er regelmatig heen, want je moet er wel bij blijven. Dat merkten we met name bij het planten, want dat ging de eerste keer niet altijd even goed. Van handelsbedrijf Dutch Green, die onze afzet doet, zit er een Nederlander die er ook tijdens de oogst is. Dutch Green heeft eigen transportfaciliteiten, zij zorgen voor het transport naar Nederland. Voor dat oogstwerk wordt gebruik gemaakt van een spiksplinternieuw oogstcombinatie op rupsen, van  Agrivor Mechanisatie in Zwaagdijk.

Uitstel
In eigen land zou de vroege bloemkool, met potplanten van rassen als Viviane, Xenia en Subliem, onderhand oogstbaar kunnen zijn. Door het uitblijven van temperatuur is dat behoorlijk vertraagd  “Het  wordt zeker 10 dagen later” aldus Slagter inschattend. “Qua gewas komt het wel goed, maar de kool laat op zich wachten.”

Bron:gfactueel - Auteur Joost Stallen


Of registreer je om te kunnen reageren.