6/5 ‘Wellicht dat ik de planning ga bijstellen’

Het is woensdagavond laat als Cor Driessen in Haler vertelt hoe het staat met zijn courgetteteelt. Hij is net klaar met het plaatsen van de tunneltjes over zijn eerste planting. “Dan slaap ik in ieder geval rustig”, wijst hij op de aanhoudende kans op vorst in de nacht. Hij teelt het gewas voor het zesde seizoen, naast asperges en rabarber. “Het loopt nu een beetje door elkaar. We zijn ook al vijf weken asperges aan het steken. De eerste rabarber is eigenlijk ook oogstrijp, maar daar doen we nog even niks aan. Dat is meer een aanvulling, voor als er tijd over is, en de prijs goed is."


Vier plantingen
De teelt van courgette is met vier plantingen, waarvan de eerste in het weekend van 18 april is geplant. Op dit perceel komt ook de vierde planting te staan.
De tweede planting moet volgens het schema eind mei de grond in, maar het is niet zeker of dat werkelijk zo gaat gebeuren. “Wellicht dat ik dat ga bijstellen, want de eerste teelt loopt wel wat achter. Dat is puur een gevolg van de matige temperatuur en het tijdstip waarop de planten de grond in konden. Het gewas is wel mooi gezond, maar het wil niet echt doorgaan. De regen van vorige week was trouwens wel gunstig, dat was hard nodig.

Koud
De planten stonden al twee weken op het erf voordat Driessen het aandurfde ze in de vollegrond te zetten. Zijn aarzeling hing samen met de tegen vorst aanleunende nachttemperaturen in de eerste helft van april. “Vorst is funest, dat maakt weer eens duidelijk dat courgette een warmteminnend gewas is.” Toen de planten eenmaal in de grond stonden was het door de sterk drogende oostenwind op dat moment alle hens aan dek om de vochtaanvoer veilig te stellen. “We konden het gewas toen gelukkig 's-nachts nat maken, want het werd wel erg droog onder de grondfolie. Het ras is Tosca, uitsluitend voor de eerste planting. Andere rassen zijn Mirza en Primula. “Mirza hadden we vorig jaar ook, dat was een succes, met makkelijk te sorteren mooie vruchten. Mirza geeft echter weinig mannelijke bloemen. We zetten er daarom het ras Primula tussen."
De eerste vruchten zijn waarschijnlijk over drieëneenhalve tot vier weken oogstbaar. “Rijkelijk laat, maar het is niet anders.”

Afzet
De afzet loopt via de Mechelse veilingen, onder Flandrialabel. “Dat begon met de afzet van onze asperge. Ik had een ras met een fijne sortering, ik kreeg daar via de Nederlandse afzet amper nog wat voor. In België is dat anders, en de sfeer staat me daar veel meer aan. De levering is geen probleem. Ze hebben hier een verzamelplaats in de buurt, met een keurmeester.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen


Of registreer je om te kunnen reageren.