6/5 ‘We troffen een goede AID’er’

Martin Peeters in Venray-Heide ligt in de clinch met de overheid. “We komen voor de rechter en zullen waarschijnlijk in het ongelijk worden gesteld, maar hopelijk geen boete opgelegd krijgen.”

Begin februari bestreed de loonwerker bij Peeters het onkruid en hij gaf 100 kilo stikstof in de vorm van Urean. Later werd 17 tot 20 kuub varkensdrijfmest geïnjecteerd. “Bij het toedienen van rundveedrijfmest is meer druk nodig, dan spettert dat op het gewas. Dat wil ik dus niet.”

Knelpunten in de biologische teelt
Peeters gaf zijn biologische rabarber in 2009 varkensdrijfmest en werkte dat 5 meter achter de ton onder, omdat dit in één werkgang niet mogelijk was, vanwege de hoeveelheid blad dat na de oogst op de grond lag. Volgens de regelgeving mag dat echter niet. “We troffen een goede AID’er en mochten ons karwij afmaken, hij had ook acuut de zaak mogen stil leggen. Hij besefte echter hoe onuitvoerbaar de regelgeving voor ons is.” Bovendien is hij in de biologische teelt aangewezen op drijfmest, want kunstmest is daar nou eenmaal niet toegestaan. “Daar zit nog een knelpunt, want het is sinds 2010 dat in biologische teelten 50 procent van de toegediende stikstof van biologische herkomst is. Onze gronden zijn fosfaatverzadigd, dus we mogen 75 kilo fosfaat per hectare geven. Dat betekent 100 tot 140 kilo stikstof met een werkingscoëfficiënt van 65 procent, dus netto 65 tot 95 kilo stikstof. Rabarber vraagt 240 kilo, dus dat red je op biologische wijze nooit.”

50 uur werken en 30 betaald krijgen
Een medewerkster van de Dienst Regelingen stelde voor om dan in zo’n teelt niet naar 40 ton productie per hectare voor de industrie te streven, maar bijvoorbeeld 15 ton. “Toen ik zei dat dit overeenkomt met voor haar 50 uur werken in plaats van 40, en daarvoor maar 30 uur betaald krijgen, vond ze dit toch niet zo’n goed idee.”

Minder bloemen dan verwacht
Peeters verwacht in zijn 3 en 4-jarige planting in week 19 te beginnen met oogsten. “Er zit een mooi verschil tussen die aanplantingen en de 1 en 2-jarige. Het ziet er naar uit dat de oogst mooi gespreid komt.” De bloemen kwamen later dan in voorgaande jaren, vermoedelijk door het koude voorjaar. “In de 3 en 4-jarige kunnen we er niet meer door, dus daar laten we ze maar zitten. In de 1 en 2-jarige wil ik ze nog wel gaan verwijderen. Het zijn er trouwens veel minder dan ik op grond van de koude winter verwacht had.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.