1 reactie

1/5 ‘Langer het doek laten liggen geeft alleen meer risico’

Het planten kwam deze keer wat later op gang dan andere jaren, vertelt Martijn Verschuren in Raamsdonk. Samen met zijn broer Peter teelt hij broccoli, op kleigrond, en op zandgrond. Op die laatste grondsoort steeds meer. “Daar kunnen we gemakkelijk aankomen, en de teelt gaat er met de tegenwoordige rassen ook goed.”

Kijken aan de rand van het perceel
Op jaarbasis telen ze zo’n 60 hectare, voor het overgrote deel in dubbelteelten. De vroegste planting is ook op vroege zandgrond. Hier startten ze rond half maart met het Clauseras CLX 3503. Dit huurperceel was vooraf bemest met 35 kuub rundveedrijfmest. Voordat deze perspotplanten de grond in konden, hadden ze al wel een tijdje aan de rand van het perceel gestaan. Helemaal ideaal was dat niet, want de omstandigheden maakten dat de planten wat breukgevoeliger werden.
“Het planten ging dan ook niet echt gemakkelijk”, vertelt Verschuren, terwijl hij bezig is met het verwijderen van het vliesdoek van deze vroegste plantingen. Naast CLX 3503 is dat Milady, het belangrijkste ras voor de vroege teelt. “Dat Clauseras is wel iets vroeger dan Milady, maar we zitten met dat ras nog echt in de testfase. Het ene jaar is het andere niet, en we zien ook wel wat hartloosheid in die Clauseplanten. Bovendien is het zaad behoorlijk aan de prijs; we kijken ook naar de kosten."

Oud beestje voldoet nog goed
Het vliesdoek wordt niet meer terug gelegd. “Vroeger lieten we het vaak tot in de loop van mei liggen, maar de praktijk leert dat dat niet meer oplevert, terwijl het risico op windschade wél toeneemt. Het wordt ook tijd dat het eraf gaat, om het onkruid aan te pakken, vooral hanenpoot. Daar hebben we een triltandschoffel voor. Het is een oud beestje, maar dat gaat prima. Door stevig door te rijden, kun je ook prima aanaarden."

Doek tegen duiven
Dit voorjaar is vanwege de lang aanhoudende matige temperatuur prima ‘doekweer’ geweest. Vervroeging is echter niet de hoofdreden om de afdekking te leggen. “Dat is vooral tegen de duiven, al hebben we ze dit voorjaar nog niet gezien. Op het eerste perceel zonder afdekking moeten we normaal ons best doen om de vogels weg te houden, maar dat is deze keer niet nodig. Ik zou trouwens niet weten waar ze dan wél zitten. Er zitten wel wat kraaien, die trekken de planten eruit.’’


De bemesting bestaat naast varkens- of rundveedrijfmest uit een aanvulling met NPK 18-0-18. Afhankelijk van de uitgangstoestand komt dat neer op een giftgrootte van 300 tot 500 kilo per hectare. Net voor de schermvorming volgt nog een bijbemesting met KAS. De gewasstand is bepalend voor de grootte van die gift.
Direct na het verwijderen van het doek, was de ondergrond nog vochtig genoeg. Dat kan na het schoffelen echter snel veranderen, realiseert Verschuren zich. “als beregenen moet, dan gebeurt het, maar liever doen we dat niet.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Eén reactie

  • no-profile-image

    a

    a

Of registreer je om te kunnen reageren.