28/4 ‘Al een week of twee geen druppel meer gevallen’

De vroegste plantingen hebben bij Ad en Ben Daamen in Rijsbergen eerst afgestapeld in de loods doorgebracht voordat ze op 12 maart dan toch geplant konden worden. Het doek werd er in de eerste week van april afgehaald om te schoffelen en voor een bespuiting met Chloor IPC. Ook werd toen bijbemest met 300 kilo MgAS. De basisbemesting bestond uit 700 kilo NPK 18-0-18, 100 kilo Maïs-Map en 100 kilo kieseriet per hectare.

Doek definitief eraf
“Afgelopen zaterdagmiddag hebben we het doek van de vroegste plantingen definitief verwijderd”, vertelt Ben Daamen op 27 april. “Meteen daarna hebben we ’s avonds beregend om de overgang zo klein mogelijk te houden.” Het doek bleef zolang liggen in verband met de nachtvorsten.

Inhaalslag met planten
Met het planten is inmiddels een inhaalslag gemaakt. “De eerste twee plantingen met Nuance zijn in dezelfde week geplant en zitten qua groei nu ook kort op elkaar. De derde planting is een week later geplant en vanaf toen zijn we weer wekelijks aan het planten. Soms zit er een paar dagen extra tussen, maar dat leidt verder niet tot problemen.” Sinds week 17 is het ras Nuance vervangen door Seance, later wordt dat Allure.

Niets geleden van vorst
De plantingen staan goed op kleur en hebben van de nachtvorsten niets geleden. Naast het onkruid is er aan gewasbescherming nog niets nodig geweest. Eind week 18 verwacht Daamen de eerste oogst van de eerste twee plantingen in 5-centimeter perspotten. “De volgende plantingen zijn allemaal 4-centimeter perspotten.” Vanaf week 17 komen de plantingen niet meer onder vliesdoek.

Geen druppel water
Twee weken geleden startte Daamen met beregenen van zijn eerste plantingen. “Vorige week hebben de latere plantingen ook water gekregen”, stelde hij op 27 april. “Er is hier al een week of twee geen druppel meer gevallen, dus dan moet je bijsturen.” 

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.