27/4 ‘Met een beetje zon klappen ze wel door’

“Op 18 maart hebben we onze vroegste bospeen gezaaid”, meldt Edwin Eijkemans in St. Oedenrode. “Over een deel hebben we lage tunnels gezet en over een deel vliesdoek gelegd.” Vóór het aanbrengen van de afdekking werd eerst 1 liter linuron per hectare toegediend en een basisbemesting gestrooid van 300 kilo kieseriet en 300 kilo NPK 12-10-18. “Meer zit er niet onder, daar moeten ze het in principe mee uitzingen.” Vorig jaar stonden er Afrikaantjes op het betreffende perceel.

Bedekking eraf en erop en eraf
De tunnels werden in week 15 op luchten gezet en op vrijdag 23 april weer dicht getrokken in verband met nachtvorst. Het vliesdoek werd in het weekend van 24 april van het gewas gehaald, maar afgelopen zaterdag ook weer teruggelegd. Op dinsdag 27 april werden de tunnels en het vliesdoek definitief verwijderd. “Anders wordt het er veel te warm onder en ontstaat slap loof.”
Toen de bedekking werd verwijderd werd ook beregend met de ondergrondse beregeningsinstallatie en het onkruid werd nog een keer aangepakt met 0,5 liter linuron. “Het effect daarvan is nog niet te zien”, aldus Eijkemans op 27 april. Voor week 18 staat een bespuiting met Pirimor op het programma tegen bladluizen.

Mokum scheurt in tunneltjes
Het ras is Damco. “Die groeit wat rustiger dan Mokum en heeft sterker loof. Het verschil in vroegheid ten opzichte van Mokum is hooguit 2 of 3 dagen. De wortels van Mokum scheuren in tunneltjes ook eerder.” Eijkemans verwacht de eerste oogst rond half mei. “Dat is niet veel anders dan in andere jaren. De temperaturen voor volgende week zijn met 15 à 16 graden Celsius niet extreem, maar met een beetje zon erbij, ‘klappen ze dan wel door’.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.