21/4 ‘Meeldauw is het grootste probleem’

In de eerste week van maart gingen de aardbeien van Ronnie Jansen in Hoogstraten op de stellingen. “Ze hebben eerst een week in een loods van de veiling gestaan om te ontdooien, maar thuis waren ze toch nog bevroren. We hebben ze meteen op de stellingen gezet, maar het duurde nog een paar dagen voordat de druppelaars in de potten konden worden gestoken.” Er staan 6 rijen stelling per tunnel met 4 planten per pot, dat komt neer op bijna 10 planten per vierkante meter. De planten werden 11 juli vorig jaar geplant en geoogst van eind augustus tot half oktober. Daarna werden de planten opgeschoond en in de eerste week van december gingen ze de koelcel in.

Eerste bloemstengels strekken
De planten gingen rustig aan de groei en er staat nu een mooi gewas. “De eerste bloemstengels beginnen te strekken. Ik denk dat rond 1 mei de eerste bloemen open gaan.” In begin werd het aantal keren voeding volgens het startschema handmatig bepaald. Nu gebeurt dat op instraling, per 200 Joule volgt een druppelbeurt. “Dat is momenteel ongeveer 10 keer per dag”, aldus Jansen op 21 april.

Startschema aangepast
Het startschema werd een week eerder iets aangepast op basis van een analyse. “Het ijzergehalte was onderuit gegaan en de hoeveelheid magnesium hebben we ook wat opgevoerd. Dit schema geven we nu totdat de eerste vruchten er zijn. Dan schakelen we over op het oogstschema.”

Bijen en hommels
De gewasbescherming bleef beperkt tot een spintbestrijding met Vertimec+Nissorun. “Die spint was nog een erfenis van vorig najaar.” Bladluizen komen komend weekend aan de beurt, voordat Jansen de bestuivers erbij plaatst. “We zetten op 8 duizend vierkante meter 4 bijenkasten en 6 hommeldozen. De bij komen net voor de tunnels te staan, de hommels in de tunnels. Die beestjes vullen elkaar qua bestuiving goed aan.”

Meeldauw bestrijden
De vruchtrot bestrijding vanaf de eerste bloem start Jansen met captan, waarna Switch en Signum volgen. “In totaal 3 of 4 keer, in combinatie met meeldauw. Want dat is het grootste probleem van de teelt op stellingen."

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.