16/4 ‘Hybriden hebben nog nooit zoveel sneeuw gezien’

De winterprei van Rudy Croket in Bornem (nabij Antwerpen) staat er vrij goed bij. “Nee, die waren niet afgedekt, maar de winter heeft hier ook niet zo hard toegeslagen dan vorig jaar en de sneeuw heeft voor meer bescherming gezorgd. De hybridenrassen hebben volgens mij nog nooit zoveel sneeuw meegemaakt. Ook is de hergroei behoorlijk geweest. We rooien door het niet afdekken misschien wat kilo’s minder, maar dat is geen enkel probleem. Ik schat dat we 5 procent inleveren door hartrot en minder dan 5 procent door bruine strepen op de schacht. Al met al ben ik tevreden over de kwaliteit.” Croket plantte deze prei vorig jaar eind juli/begin augustus, speciaal om vers te rooien in deze periode en nog een gedeelte voor in de koelcel. Er staat nog 5 hectare.

Half februari laatste bespuiting
Begin maart haalde Croket de kunstmestzak van stal om circa 50 kilo stikstof te strooien in de vorm van ammoniumnitraat. “Tussen 200 en 250 kilo per hectare, afhankelijk van de stand van het gewas. Dat moet genoeg zijn voor de tijd dat deze gewassen nog moeten groeien, tot eind april/begin mei. De kleur is in ieder geval prima.” Hij behandelde gedurende de wintermaanden zijn prei vier keer tegen papiervlekkenziekte. “Dat was op momenten met risico voor aantasting. Half februari hebben we de laatste bespuiting uitgevoerd.”

Hybridezaad weggooien te dure hobby
Van verschil in rassen is bij Croket geen sprake. “Er staat nog Artemis, Triton en Selina. Ze staan alle drie vrij regelmatig. Selina gebruiken wij als allerlaatste ras voor de opvulling van percelen met plantmateriaal dat we nog over hebben. Weggooien van rassen uit hybridezaad vind ik een te dure hobby.” Croket kweekt zijn eigen planten op.
Hij vervolgt: “Eventuele verschillen zijn ook niet te wijten aan de winter, maar aan de droge omstandigheden in september, na de warme maand augustus. Op onze hoge percelen hadden ze toen wel wat meer water kunnen gebruiken.”

Resultaat als in 2008/2009
De prijsvorming ging deze week onderuit. “Er wordt 40 tot 50 cent per kilo betaald voor de goede kwaliteit. Dat is in de afgelopen periode zeker veel beter geweest, maar de productie trekt nu aan en de vraag neemt af. Dan is het aanbod te groot en dalen de prijzen. Daar hoef je geen econoom voor te zijn om dat te snappen.”
De balans over het nog lopende seizoen is nog niet opgemaakt. “Kort gezegd zijn er niet die hoge prijzen gehaald van 2008/2009, maar onze prei heeft ook minder geleden. Ik denk dat het resultaat per hectare ongeveer overeenkomt.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.