9/4 ‘Wat je hoort is roekoe-roekoe, en gak-gak’

Jan Jong in Andijk had nu in de winterbloemkool gezeten, als de vorst er geen voortijdig einde aan had gemaakt. “Volgend jaar beter.”

Noodzakelijke bedekking
De eerste zomerbloemkool zit er al wel in, dat is gebeurd op 18 en 19 maart, een week later gevolgd door planting 2, met de rassen Xenia en Elinia in 8-centimeterpotten. De weggroei was meteen goed. “Op een mooi grondje. Het was vast veld. Na het frezen is meteen geplant.”
Aan de basis is bemest met 600 kilo KAS per hectare. “Misschien dat ik die vroege soorten direct bijbemest als het doek eraf gaat." Deze afdekking met vliesdoek is wat Jong betreft “wat vervroegend, maar noodzakelijk vanwege ganzen en duiven. Die populaties zijn werkelijk veel te groot geworden. Daar moeten ze onderhand écht werk van gaan maken”, herhaalt hij namens heel veel collega’s, “die aantallen moeten naar beneden, en nu eens op een manier zonder compromissen. Want dat gebeurt tot op heden steeds wel, waardoor de wildstand blijft groeien.”

Natuurlijke balans zoek
“Ik ben altijd actief geweest met weidevogelbeheer, maar daar ben ik mee gestopt. Wat heeft het voor zin om nesten te verplaatsen of stokken te plaatsen als de natuurlijke balans volledig zoek is? Als je tegenwoordig buiten komt is het enige wat je nog hoort roekoe-roekoe, en gak-gak. Als je dan nagaat dat er 10 jaar terug in Noord-Holland nog geen ganzen zaten...
Om ze te schieten moest je eerst naar Friesland. Wie dus zegt dat de aanwezigheid van ganzen in deze regio normaal is, die slaat de plank gewoonweg mis. Zo ook Staatbosbeheer. Enkele weken geleden waren ze aanwezig op een regiobijeenkomst over wildschade. Zegt die man ‘wild is van niemand, dat moet je ontvangen’, maar zo werkt het dus niet."

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.