8/4 ‘Soms worden er wat kiemblaadjes afgesnoept’

Gerard Broersen in Lutjebroek zaaide op 15 en 16 december zijn eerste spinazie. “We zijn zeker pas rond 20 april aan de oogst toe.”

Langzame groei
Het vroegste ras is Thames, verder zaaide Broersen RZ 317, SG 926 en Tonga. “Thames is altijd de snelste, maar ik verwacht hem pas over een week of twee te kunnen oogsten. De groei verloopt langzamer dan we gewend zijn door de kou en het ras heeft wat schade opgelopen door de wind. Ik begreep dat rond Breda gisteren de eerste spinazie gemaaid is, die zullen dan ook wel eerder hebben gezaaid dan wij.”

Ganzen op kleine schaal
De bemesting bestond uit 250 kilo stikstof in de vorm van KAS, aangevuld na het nemen van een monster. “Verder heeft vroege spinazie niets nodig.” Ook onkruid vormt in deze vroege teelt (zonder bedekking) geen probleem, net zo min als schade door wild. “Soms worden er wat kiemblaadjes afgesnoept, maar van serieuze schade is in deze regio in spinazie geen sprake. Vorig jaar hadden we wel op kleine schaal wat last van ganzen die het zaakje vertrappen, maar veel stelde dat niet voor.”

Ideaal verlopen seizoen
Het tweede zaaisel werd op 8 februari gezaaid en in maart volgde de volgende zaaisels. “Vanaf deze week zaaien we drie keer per week tot aan het einde van het zaaiseizoen.” Broersen hoopt teelttechnisch gezien op een seizoen als in 2009. “Toen verliep het qua planning ideaal, ik teken ervoor als dat opnieuw zo verloopt. Ik denk alleen niet dat het ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.