504 bekeken

01/04 ‘Dat kost soms een blaadje maar je krijgt een superstrakke bak’

Gert-Jan de Wit in Grootebroek is witloftrekker en broccoliteler. Tot twee jaar terug werkte het personeel de ene keer in broccoli, en de andere keer in witlof. Dat werkte niet goed: voor het personeel niet en voor De wit niet, want het was te onrustig. Het alternatief is een aparte groep voor witlof en een aparte groep voor broccoli en dat werkt een stuk makkelijker.

Gezin met kinderen
De witlofproductie ligt rond de bouwvakvakantie in de zomer anderhalve tot twee weken stil. “Je hebt dan je plantwerk en de verzorging aan het gewas, zit volop in de broccoli-oogst en het witlofpersoneel wil ook op vakantie. Zou je gewoon doorgaan, dan heb je te veel werk om alles goed te blijven doen. Je kunt niet alles alle aandacht geven, of maakt fouten en verliest productie. En ook niet onbelangrijk, ik heb een gezin met kinderen en die hebben in die periode vakantie.”

Kort grof telen
De witloftrek gaat met de rassen Jador, Ombline en Vintor. De Wit maakte de keus voor Jador vorig jaar voor het eerst, na wat proeven naast Focus. “Focus hebben we altijd goed kunnen telen, maar Jador blijkt dan toch weer beter te passen.” Atlas is slechts incidenteel in beeld geweest. “Die kroppen zijn vaak te grof, wij telen liever kort grof lof. We leveren via The Greenery, die gaan steeds meer in de richting van dat kroptype. Ombline past daar ook goed bij, met uniforme kroppen. We hadden dat ras vorig jaar ook voor het eerst.”
Een plus van Ombline noemt hij het oogstgemak, al is de overgang tussen de wortel en de krop aan de krappe kant. Bij oogsten met een snijmachine gaat daardoor wel eens en enkel goed blaadje verloren. “Daar staat tegenover dat je wel een superstrak product krijgt.”

525 wortels per bak
De wortels komen van een akkerbouwer met voor Jador en Ombline uitstekende grond. “Mooi licht. De wortels komen dan ook mooi schoon binnen, en uniform en gezond. De Ombline wortels heb ik wel in twee partijen gesplitst, met 380 wortels - dat is eigenlijk net even te grof - en met 430 wortels per vierkante meter. Dat hoge aantal is het mooiste. Zelf sorteren we nog de fijnere wortels uit, daarmee kom je op zo’n 525 wortels per bak.”

Goed regime te pakken
De Wit startte de trek met Ombline met de grovere partij. Hoe dat het beste aan te pakken is, was aanvankelijk even zoeken. “De kroppen bleven in eerste instantie te los. Het was toen kouder, waardoor de wortels meer ontdooitijd nodig hadden dan nu, ook omdat de wortels wat dikker waren. Nu hebben we het goede trekregime te pakken, al moet je wel blijven bijstellen Deze week zijn we ook gestart met het opzetten van de fijnere partij, die ontdooien wat sneller. Je moet nu ook attenter zijn op pitvorming.”

Op tijd zakken
De watertemperatuur zit aan het begin op 18 graden en de luchttemperatuur op 17 graden. In de tweede helft van de trek gaan daar twee graden van af. Met de fijnere wortels is het zaak om de temperatuur op tijd naar beneden bij te stellen, omdat de warmte dan wat makkelijker in de bak blijft hangen. “Het is duidelijk dat het temperatuurschema afhankelijk is van het wortelaantal.” Het ras Ombline wordt nog zo’n 3 à 4 weken opgezet.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen 


Of registreer je om te kunnen reageren.