01/04 ‘Bij ons geen wandelclub achter de plantmachine’

“De eerste planten zitten erin, maandag is dat gebeurd”, vertelt Bart Spruit in Benningbroek. Hij heeft het over radicchio van het ras Leonardo. Dit ras zet hij seizoensrond, van de eerste tot de laatste planting. “Er zijn wel andere rassen die je voor een vroege teelt kunt gebruiken, maar die geven minder kilo’s. Mijn radicchio gaat naar de snijderij, vandaar. Dat zal vanaf medio 25 juni gaan worden, dan zullen deze eerste bollen waarschijnlijk oogstrijp zijn.”

Meteen gaan planten
De planten zijn op de dag van aflevering direct de grond in gegaan. “Maandag stonden ze ineens op het erf, en voor de dinsdag werd regen verwacht. We hebben geen moment gewacht en zijn meteen aan de gang gegaan.” Dat planten gaat met een zelfrijdende Regero, waarbij de originele plantelementen vervangen zijn door 5 elementen van Basrijs. “Als je ziet hoe mooi die combinatie werkt: het doet gewoon pijn aan je ogen. Bij ons ook geen wandelclub achter de plantmachine, want elke plant staat meteen goed, met 80.000 stuks per hectare.”

Keuze in Entec
De grond is na het ploegen klaar gelegd met een Struik frees en bemest met 175 kilo Entec Perfect aan de basis. Entec Perfect is de variant in de NPK-combinatie 14-7-17. De gewone Entec is met 26 procent stikstof. “Voor de tweede teelt hangt het af van het grondmonster welke Entec dan gebruikt wordt."

Chemisch toch makkelijker
De planting is nog niet afgedekt. “Normaal wordt na het planten direct beregend, en gaat er meteen vliesdoek overheen. Nu dus niet. Ik wil eerst de regen afwachten en dan spuiten tegen onkruid. Daarnaast komt er Rovral of Switch op, tegen Sclerotinia.” Spruit pakte de schimmel vorig jaar aan met Contans, dat is een antagonistisch schimmelpreparaat. “Het deed wat het moest doen, maar dat spul moet je een paar dagen tevoren bestellen, op een specifieke manier bewaren, én je moet na het uitrijden de weersomstandigheden mee hebben voor een goed resultaat. Dan is een chemische aanpak toch even wat makkelijker.”

Hazen nog niet gezien
Het gewas zonder doek open en bloot laten liggen is niet volledig zonder risico vanwege de kans op wildschade. “Ik waag het erop, hazen heb ik nog niet gezien. Maar zoals ik al aangaf, probeer ik als het even kan wel meteen doek te leggen.” Volgende week komen de volgende partijen planten, en daarna in een wekelijkse frequentie.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.